Joi, 4 iunie 2020, s-au împlinit 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon și, cu acest prilej, a fost inaugurat Turnul Unirii construit în apropierea Palatului de Justiție din municipiul Suceava. De asemenea, un sobor de preoți, în frunte cu PS Damaschin, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, au oficiat o slujbă în aer liber pentru pomenirea eroilor ce s-au jertfit pentru țară.
La eveniment au luat parte președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, și viceprimarul Marian Andronache.
Trebuie precizat că monumentul de lângă Palatul de Justiție din Suceava este închinat tuturor eroilor români care au înfăptuit Marea Unire.
„Cu ajutorul lui Dumnezeu am reușit să-l finalizăm în doi ani și să-l inaugurăm pe 4 iunie, când a fost semnat Tratatul de la Trianon – un pas uriaș pentru recunoașterea României Întregite. Turnul Unirii are 24 de metri înălțime, are în interior trei clopote, pe fiecare sunt Hora Unirii, coroana regală, iar ansamblul urmează să fie completat cu 14 clopote, care vor cânta anumite melodii, precum inul național, <Deșteaptă-te, române!>, pentru a aduce aminte de acest moment de excepție din istoria neamului românesc. Turnul face parte din Ansamblul In Memoriam, care cuprinde Biserica <Nașterea Maicii Domnului>, închinată celor care au murit în închisorile comuniste, Muzeul care poartă numele primului director al fundației, dr. Dragoș Corlățeanu, și grupul statuar <Familia Brâncoveanu>. Este un moment de mare bucurie că avem ce lăsa urmașilor noștri, să vadă că am cinstit memoria înaintașilor. Inaugurarea oficială și sfințirea monumentului Marii Uniri vor avea loc ulterior, atunci când condițiile de siguranță sanitară o vor permite. Atunci va fi o sărbătoare de mare amploare, așa cum ar fi trebuit să fie pe 31 mai, cu paradă militară, evenimente culturale și cu participarea unor importante personalități din țară”, a declarat preotul paroh Viorel Vârlan.
Ce înseamnă Tratatul de la Trianon pentru România?
Semnarea Tratatului de la Trianon de către 16 state învingătoare în Primul Război Mondial, inclusiv de către România, pe de-o parte, și Ungaria, de cealaltă parte, însemna recunoașterea oficială a eforturilor pe care România le-a făcut pentru dobândirea teritoriilor locuite de români.
România a intrat în 1916 în război pentru a redobândi Transilvania (cu Maramureș și Crișana), Banatul și Bucovina, teritorii istorice românești aflate sub ocupația Imperiului Austro-Ungar.
Tratatul de la Trianon a devenit posibil prin jertfa ostașilor români, prin eforturile politicienilor vremii de a realiza Marea Unire de la 1 decembrie 1918 și recunoașterea ei ulterioară în cadrul Conferinței de Pace de la Paris, începute la 18 ianuarie 1918.
Lasa un raspuns