”Cu privire la decizia CCR sa stiti ca pentru mine nu e o surpriza, am facut sesizarea nu pt ca grupul PNL nu si-ar dori sa fie garantata securitatea României, ci am facut-o tocmai pentru ca suntem convinsi ca putem oferi garantii constitutionale si pt dreptul la viata si pt viata privata, pt absolut toate drepturile fundamentale. Am avut obiectiuni, se confirma azi. In camera deputatilor nu au existat dezbateri daca va aduceti aminte. Avem toata disponibilitatea sa ne asezam la dialog cu toti cei care au un punct de vedere pe aceste legi”, a punctat Alina Gorghiu într-o conferință de presă.
Judecătorii Curţii Constituţionale au analizat, miercuri, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de deputaţii liberali cu privire la Legea securităţii cibernetice, sesizare în care parlamentarii arată că actul normativ limitează dreptul la viaţă privată digitală.
Cei 9 judecători CCR au decis că legea securității cibernetice este una neconstituțională.
„Prin această lege în mod mascat se restrâng drepturi şi libertăţile cetăţeanului prin permiterea accesului la infrastructură cibernetică şi la datele conţinute în baza unei simple motivări comunicate de instituţiile abilitate şi nominalizate prin lege fără existenţa unei aprobări judecătoreşti, conform Codului de procedura penală şi cerinţelor adoptate de Curtea Constituţională prin deciziile 440/ 2014 şi 461/ 2014, deci legea nu este armonizată la cerinţele CCR. Legea încalcă dispoziţiile art. 148, alin (2) şi următoarele din Constituţia României, prin netranspunereacorectă reglementărilor comunitare în materie”, se arată în sesizarea depusă la CCR, în urmă cu câteva săptămâni.
În 23 decembrie 2014, deputaţii PNL au contestat la Curtea Constituţională Legea securităţii cibernetice, iniţiată de Guvern şi adoptată cu o săptămână înainte în unanimitate în plenul Senatului, deci şi cu votul favorabil al senatorilor PNL şi PDL.
„69 de deputaţi aparţinând PNL şi-au exercitat dreptul constituţionalde a ataca la Curtea Constituţională legea adoptată de Parlament, Legea privind securitatea cibernetică a României”, anunţa liderul grupului deputaţilor PNL, Ludovic Orban.
El susţine că prevederile articolului 17 din legea invocată ar încălca prevederile constituţionale.
„După opinia mea, această nouă tentativă a Guvernului Ponta de a încerca să permită serviciilor de informaţii, unor instituţii de autoritate, Ministerul de Interne, Ministerul Apărării Naţionale, să intre cu bocancii în viaţa privată a cetăţeanului român reprezintă o gravă încălcare a democraţiei şi o gravă încălcare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţeanului român. Noi, ca liberali, nu putem permite ca acest lucru să se întâmple”, a explicat Orban.
El a menţionat că Legea securităţii cibernetice „vine în aceeaşi linie! cu Legea Big Brother şi Legea cartelelor pre-pay, care au fost declarate neconstituţionale.
Lasa un raspuns