”E multă propagandă, e multă prostie și, până la urmă, e mult business. Oul, de la 0,75 lei a ajuns la 1,5. O creștere de 100% într-o lună. Untul, de la un 5,5- 6 a ajuns la 8,5- 9 lei pachetul.
O creștere de 50%! De vină cine e? Păi e de vină tot Guvernul, că a crescut prețul la energie, gaze și, mai nou, supraacciza la carburanți? Ca să fim înțeleși: media la nivel european e 20 de cenți kw, în România e 12 eurocenți kw.
”Furnizorii energie, e.on au cerut majorarea tarifelor cu 130%”
La gaz, la fel! E o mare agitație în piață, a ieșit președintele de la energie. (…) O să intrăm într-o altă criză. (…) Acum urmează criza gazului, se pregătește, vine iarna, iarna nu-i ca vara, ne prinde fără gaz înmagazinat. De ce? Că din 3,1 miliarde de metri cubi capacitate de stocare avem 2,2- 2,3 miliarde și o să importăm la greu gaz de la ruși.
Și asta e tot prostie sau manipulare ca să crească artificial prețul la utilitate, din care ar profita cine?
Furnizorii și distribuitorii engie, e.on pentru că-n primăvară eram în comisia de energie când au cerut majorarea tarifelor cu 130% pe furnizare și distribuție și, evident, îi deranjează acum că s-a liberalizat piața gazelor la producători, la Romgaz și la OMW Petrom, și nu se mai tranzacționează cu 60 de lei megawattul, ci cu 72 de lei, și `De ce să câștige producătorii?
Hai să câștigăm doar noi, ăștia care transportăm`. La fel e și-n energie: pentru populație pleacă la 135-140 de lei de la Nuclearelectrica și Hidroelectrica, la noi acasă ajunge la 500 de lei. De ce? Pentru că sunt aceste tarife și taxe de distribuție, de transport, de cogenerare, certificat verde, certificat de emisii de carbon. La fel e și la gaze. Deci, nu ne paște nicio criză, avem suficiente rezerve de gaze, avem un consum în jur de 11 miliarde de metri cubi anual de gaze, anul trecut am avut 2,3 miliarde de metri cubi înmagazionați și am rămas în primăvară cu cât?
Cu 500 de milioane de metri cubi. O stocare prea mare de cantitate de gaz înseamnă costuri, pierderi. Hai să nu fim panicați că involuntar sau voluntar, nu se știe, facem jocuri Gazprom. Noi suntem țara cu cea mai mică dependență de gazul rusesc, undeva până-n 10%.
Revenind, cum au crescut prețurile la ou și la unt?
Din lăcomia celor din comerț, a multinaționalelor. Toate țările din Europa au acciză la carburanți. M-am uitat de dimineață pe Eurostat, în România e 1,124 euro motorina, e 1,157 euro în Ungaria și 1,134 în Austria. Și acest mit că e mai ieftină motorina în Ungaria sau Austria a căzut. Nu e mai ieftin!”.
Lasa un raspuns