Ordinul provizoriu de protecție și ordinul de protecție sunt instrumente legislative extrem de eficiente și utile care dau posibilitatea intervenției directe a polițistului pentru garantarea siguranței și drepturilor victimei.

În ultimele 3 zile polițiștii au dispus reținerea pentru 24 de ore și încarcerarea a unui alt bărbat care a săvârșit fapte de violență în familie, fiind emise ordine provozorii de protecție în alte situații conform legislației în vigoare.

La data de 19.02.2024, Poliția Municipiului Vatra Dornei a fost sesizată prin plângere de către o femeie despre faptul că în data de 14.02.2024 a fost agresată fizic de către soț, iar ulterior, respectiv în data de 17.02.2024, a fost amenințată cu acte de vilonță de către acesta, provocându-i-se astfel o stare de temere.

 În urma verificărilor efectuate s-a constatat că la data de 14.02.2024, în timp ce cei doi soți se aflau la adresa de domiciliu, au avut o discuție în contradictoriu, iar la un moment dat femeia a fost lovită de către soțul acesteia, suferind leziuni.

Ulterior incidentului, în data de 17.02.2024, femeia a fost amenințată cu acte de violență de către soțul său, provocându-i-se astfel o stare de temere.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de „Violența în familie”, faptă prev. și ped. de art.  199, alin. (2) din Codul  Penal raportat la art. 193 alin. (1) din Codul penal și „Amenințarea”, faptă prev. și ped. de art. 206, alin. (1).

Femeia a prezentat un certificat medico-legal eliberat de Cabinetul de Medicină Legală Câmpulung Molodvenesc.

 Având în vedere aspectele sesizate, polițiștii au completat formularul de evaluare a riscului, ocazie cu care în temeiul art. 221 din Legea 217/2003 s-a emis un ordin de protecție provizoriu pe o perioadă de 5 zile.

În urma probatoriului administrat în cauză, s-a dispus reținerea soțului agresor, acesta fiind încarcerat în arestul IPJ Suceava.

La data de 19.02.2024, ora 19.30, lucrătorii Poliției Orașului Frasin au fost sesizați de către O.S. Gura Humorului  cu privire la faptul că la Urgența Spitalului orășenesc Gura Humorului a ajuns o femeie din com. Stulpicani, satul Negrileasa, jud. Suceava, care declară că a fost victima unei agresiuni.

Femeia locuiește împreună cu soțul și cei patru copii, dintre care unul minor.

 În urmă cu o lună de zile, din cauza neînțelegerilor, cei doi soți s-au separat, locuind în imobile diferite, în sensul că femeia locuiește împreună cu copiii într-o casă iar soțul locuiește singur într-o bucătărie, în aceeași curte.

În ziua de 19.02.2024, în jurul orei 16.30, femeia s-a întors la domiciliu și s-a deplasat în grajdul de animale la treburi, unde a fost lovită de către soțul ei aflat în stare de ebrietate.

 S-a procedat la întocmirea formularului de evaluare a riscului conform Legii 217/2003 republicată, prin care s-a stabilit că există risc iminent, conform constatării rezultate prin prisma răspunsurilor oferite de către victimă.

 În urma celor constatate a fost emis ordin de protecție provizoriu prin care s-a dispus ca, pe o perioadă de 5 zile, agresorul să respecte următoarele măsuri de protecție: să păstreze o distanță minimă de 10 de metri față de soția sa.

 Cercetările sunt continuate de lucrătorii Poliției orașului Frasin, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violența în familie, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 199 alin. 1 raportat la art. 193 alin.1 din Codul Penal, urmând a se face propuneri procedurale prin parchet.

La 20.02.2024, ora 11.00, la sediul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, s-a prezentat o femeie 28 ani, din comuna Marginea, care a sesizat faptul că la data de 18.02.2024, în jurul orei 14:00, a fost amenințată cu acte de violență de către concubinul său, solicitând emiterea unui ordin de protecție provizoriu.

În urma cercetărilor s-a stabilit că femeia se află de mai mulți ani de zile într-o relație concubinaj cu un bărbat de 29 ani, din mun. Fălticeni, relație în urma căreia au rezultat doi copii. Toți aceștia locuiesc pe raza municipiului Fălticeni.

În urma mai multor conflicte avute, femeia a părăsit împreună cu cei doi copii minori locuința de pe raza mun. Fălticeni, jud. Suceava.  Din data de 17.02.2024, aceasta a locuit împreună cu cei doi copii ai săi pe raza comunei Voitinel, la sora sa.

În tot acest timp, Aștefănoaie Constantin i-a adresat numitei Sfârtec Daniela, amenințări cu acte de violență, atât prin intermediul apelurilor telefonice, al mesajelor dar și prin intermediul altor persoane. În aceste condiții, fiindu-i creată o stare de temere, femeia s-a adresat cu o plângere penală cu privire la cele sesizate, soliticitând totodată, emiterea unui ordin de protecție. A fost completat formularul de evaluarea al riscului, constatându-se faptul că se impune emiterea unui OPP.

În cauză, a fost emis ordin de protecție provizoriu față de agresor valabil pentru 5 zile, acesta urmând să păstreze o distanță minima de 100 de metri față de concubina sa și copii minori ai acesteia, în vârstă de 5 ani și de 3 ani.

S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „amenințare”.

Reamintim că poliţiştii care intervin la  cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. 

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol. 

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta. 

Siguranța în familie și prevenirea violenței domestice sunt priorități ale polițiștilor suceveni în anul 2024. Sesizați cazurile de violență domestică – Oprește Violența din casa ta!

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.