Tot mai multe cazuri de rețele de trafic de droguri au fost descoperite în licee din București și din țară în ultimele luni. Anchetatorii au reținut inclusiv elevi care vindeau stupefiante colegilor.

De exemplu, în luna martie, între suspecții intrați în vizorul procurorilor DIICOT se aflau și copiii unor angajați în Ministerul de Externe și Direcția Națională Anticorupție. Am încercat să aflăm dacă fenomenul drogurilor a luat amploare în ultima vreme sau cazurile au fost mediatizate mai mult.

Andrei Ștefan, fost consumator de heroină, coordonează în prezent proiectul de prevenire a consumului de droguri din cadrul fundației Teen Challenge România, o organizație care îi ajută pe consumatori să scape de dependență. Merge în școli și le povestește elevilor experiența dură prin care a trecut.

Andrei Ștefan spune că nu a fost o surpriză să vadă știrile privind traficul de droguri în licee de top.

„N-au existat multe clase la care să mergem și să nu identificăm unul, doi consumatori. Știam că sunt consumatori în școli, știam că tinerii sunt tot mai expuși prin tot ce se întâmplă, TikTok, social media, muzică și așa mai departe. Știam care este realitatea. Noi când mergem în școli chiar vorbim despre presiunea anturajului și cine, de fapt, este dealer de droguri, cine este cel care îți dă, că s-a creat așa un stereotip că e unu’ chelios într-un maiou cu tatuaje la poartă care așteaptă să-ți vâre droguri pe gât. Nu e așa, ei vin poate din medii diferite, poate din zone diferite și se întâlnesc toți la școală. Și acolo au timp să povestească în pauze și despre ce au făcut în weekend, ce blană e marfa de la X și așa mai departe. Și știam asta, nu ne-a surprins cu nimic ca faptul că au fost arestări în școli”, povestește Andrei, conform digi24.ro.

Andrei mărturisește că a avut experiențe diferite în școli.

„Au fost școli în care elevii vorbeau deschis, că s-au apucat de fumat fără nici cel mai mic stres. Nu-i oprea nimic. Au fost și școli în care, pentru că se ținea așa la prestigiul școlii, au venit și ne-au sunat după. Părinții sau chiar ei, lăsăm numărul dirigintei pentru a-i ajuta după”.

„Drogurile au fost prima dragoste”

Povestea lui Andrei începe în urmă cu mai mulți ani, în 1998. „Aveam 13 ani când mi-am injectat prima oară heroină. Nu știam foarte multe despre droguri. Până la 13 ani nu participasem la nicio campanie de prevenire în școală. În schimb, toate informațiile mi le luam de la prieteni. Și fratele meu mai mare începuse să consume cu câțiva prieteni din cartier. Stăteam și într-o «zonă mai interesantă» din București. Și era destul de accesibil în perioada aia, 1998-1999, să-ți iei heroină. Din dorința de a fi ca ei, să mă simt acceptat, să mă simt băgat în seamă, am insistat foarte tare să-mi fac și eu o doză. Și de acolo a pornit, viața mea a luat-o pe un alt drum. Am renunțat la școală, în clasa 10 n-am mai putut să fac față orelor din cauza faptului că aveam sevraj și voiam să umblu tot timpul după bani să îmi iau droguri. Fratele nostru mai mic, văzând ce fac frații lui mai mari, s-a apucat și el. Și, deși trăisem într-o familie normală, aș putea spune, într-un mediu în care tata a lucrat în cadrul Serviciului de Pază și Protecție, a fost chiar și în garda prezidențială, noi ajunsesem ca toți băieții lui să se drogheze injectabil.

Întregul articol poate fi citit aici

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.