Astfel, în cartierul Burdujeni, repsectiv Dealul Mănăstirii, un nou cimitir va fi disponibil pentru cetățenii trecuți în neființă.
„O preocupare a noastră este de a amenaja un nou cimitir în Burdujeni, în Dealul Mănăstirii. În Consiliul Local a fost deja aprobat proiectul, deja a fost făcută achiziția de plasă pentru îngrădire și se lucrează la stâlpii pentru gard. Cel mai probabil din 2016 vom continua și vom finaliza lucrările de îngrădire, pentru că nu știm cât ne mai permite vremea să lucrăm ”, a declarat Ion Lungu.
În ceea ce privește administrarea acestui loc de veci, el nu va intra în responsabilitatea primăriei, ci în responsabilitatea fiecărui cult religios care va avea locuri repartizate acolo.
„Așa cum am procedat și la Ițcani, fiind dificil de administrat în subordinea primăriei, vom repartiza proporțional pe cifre de statistică, locuri unităților de cult după cum urmează: din totalul de 2600 de locuri de veci disponibile, 1207 vor reveni bisericii Sfântul Andrei, bisericii Sfântul Vasile cel Mare, 377 de locuri, bisericii Acoperământul Maicii Domnului, 364 de locuri, Izvorul Tămăduirii, 260 de locuri, bisericii Apostolice Emanuel, 169 de locuri, Sfînții Împărați Constantin și Elena 247 de locuri, bisericii de ziua a șaptea, 73 de locuri, bisericii Betel, 53 de locuri și bisericii Baptiste Betania, 30 de locuri. Asta a rezultat în urma calculelor statistice, pe baza indicatorilor statistici. Vom face o hotărâre de Consiliu Local și vom face un contract de dare în folosință gratuită a acestor terenuri la parohii și unități de cult, iar dumnealor vor trebui să se îngrijească de acest lucru mai departe. Fiecare va avea un teren bornat, pe care vor trebui să îl întrețină” a mai declarat primarul.
Situația devine cel puțin interesantă când citim cuvântul „folosință gratuită” , în condițiile în care este știut faptul că parohiile obișnuiesc să vândă aceste locuri de veci celor disperați. Iată cum biserica a mai găsit un mod de a face bani de pe urma populației, fără să dea vreun ban înapoi. Mai mult, dacă am lua în considerare faptul că acești bani ar putea fi folosiți pentru întreținerea mormintelor, poate s-ar justifica în vreun fel. Cu toate acestea, la o simplă privire în cimitirul Eternitatea, sau oricare al cimitir românesc, tot cei care au ființe dragi îngropate în cimitir vin și fac curățenie în haosul de buruieni și gunoaie, în fiecare primăvară.
În țările civilizate administrația cimitirelor are personal de îngrijire, măcar pentru alei, dacă nu și pentru suprafața cimitirelor, în timp ce la noi nu există nici măcar alei pietruite corespunzător. Aceste taxe ajung în unele parohii chiar și la 2.000 de lei, bani mai mult decât suficienți pentru plata unei persoane care să aibă grijă ca buruienile, arbuștii și vegetația, in general, din cimitir să nu depășească limitele bunului simț.
Lasa un raspuns