Marți, 26 decembrie, în cea de-a doua zi de Crăciun, în comuna suceveană Pojorîta a fost lansată monografia comunei Pojorîta care, potrivit specialiștilor, se află printre cele mai complexe și bine documentate monografii din județ.
În prezența primarului comunei Pojorîta și a altor personalități marcante din județul Suceava, lansarea de la Pojorîta a fost una emoționantă și plină de informații.
Primarul comunei Pojorîta, Ioan Bogdan Codreanu a declarat că localitatea sa trăiește niște clipe istorice care nu ar fi existat dacă autoarea monografiei nu și-ar fi dedicat ani întregi din viață comunei Pojorîta. Edilul i-a mulțumit profesoarei Viorica Cernăuțeanu pentru aportul pe care și l-a adus în existența unui învățământ de calitate în comuna sa, subliniind faptul că din cei 30 de ani de învățământ, 10 și i-a petrecut având funcția de director.
„Iată că astăzi, în zi de sărbătoare, Pojorîta își lansează monografia «Pojorîta Bucovinei-File de Istorie» asta după ce în anul 2007 distinsa doamnă profesor Viorica Cernăuțeanu lansează cartea «Pojorîta-izvoare ale trăiniciei». După o muncă titanică, după 7 ani de cercetare, doamna profesor reușește să pună în operă monografia comunei noastre. Știu că aceasta a luat naștere încă din anul 1980, atunci când doamna profesor și-a susținut lucrarea de gradul 1 cu tema «File de istorie ale comunei Pojorîta». Încă de pe atunci a început munca pentru această monografie care face cinste și dă valoare comunei noastre. Sigur că, alături de doamna profesor au fost și mulți oameni de bine din diferite domenii de activitate, iar astfel a luat naștere această lucrare de mare complexitate care conține date, cifre și informații din viața spirituală și social-economică a comunității noastre. Ce poate fi mai important pentru noi decât să ne cunoaștem trecutul și să știm ce au făcut strămoșii noștri pentru ca această comunitate să aibă identitate, să aibă tradiții și obiceiuri, care sunt lucruri sacre pentru o comunitate locală”, a declarat primarul comunei Pojorîta, Ioan Bogdan Codreanu.
Ion Filipciuc, un trăitor sub poale de codru verde, cel care s-a dedicat scoaterii la lumină, printr-o muncă absolut istovitoare, a unor texte uitate din patrimoniul cultural al zonei a fost și unul dintre oamenii care au susținut-o pe autoare să scoată la lumină o lucrare de o asemenea complexitate.
„În primul rând vă felicit pe toți că aveți prilejul să citiți o asemenea carte. De-a lungul anilor am ținut legătura cu doamna profesor Cernăuțeanu și am întrebat-o adesea dacă nu cumva a omis să scrie despre unele obiective sau despre alte lucruri despre care aveam și eu informații. De fiecare dată aceste date existau deja. Lucrarea este făcută în niște condiții științifice extraordinare, iar eu care sunt un cârcotaș și un «scormonitor» de greșeli nu am avut ce să îi reproșez doamnei Cernățeanu. Cartea acesteia este un mănunchi de adevăruri despre comuna Pojorîta”, a declarat profesorul Ion Filipciuc.
Ștefan Străjeri, mesaj din Detroit, S.U.A, pentru autoarea monografiei comunei Pojorîta
Ștefan Străjeri, pojoreanul plecat departe, în lume, pe un alt continent, nu și-a uitat rădăcinile. Acesta a transmis prin primarul Ioan Bogdan Codreanu un mesaj prin care a dorit să fie aproape de oamenii locului în care s-a născut. Redăm în continuare mesajul integral transmis de Ștefan Străjeri
„Pojorîta – este numele pe care îl port în suflet de ani și ani de zile, indiferent unde soarta mi-a dus pașii. E locul care va rãmâne veșnic în inima mea. Aflu acum, cu deosebitã bucurie cã Pojorîta mea dragã are o zi deosebitã în istoria ei: lansarea lucrãrii monografice, «Pojorîta Bucovinei – File de Poveste», a distinsei profesoare, doamna Viorica Cernãuțeanu. Aduc de peste mãri și țãri un prinos de recunoștințã doamnei profesoare Viorica Cernãuțeanu, pentru ceea ce a însemnat dumneaei în descoperirea pasiunii mele pentru istorie și, în același timp, ca fost elev, o felicit pentru lucrarea monografica valoroasã dedicatã colțului de rai numit Pojorîta. Cred cã a fost o muncã titanicã munca depusã din pasiunea de dascãl devotat profesiei de istoric și din pasiune pentru localitatea unde destinul i-a pecetluit cariera de profesor. În 2014, doamna profesoara mi-a fãcut o recenzie a cãrții «Românii americani de la Marile Lacuri», încheind aprecierile prin faptul cã «elevul și-a depãșit profesorul». O afirmație emoționantã pentru mine, dar țin sã o contrazic pe distinsa doamnã profesoarã: niciodatã elevul Ștefan Strajeri nu o va depãși, ci dimpotrivã va rãmâne acel elev care va avea de învãțat din noblețea și actul didactic al profesoarei de istorie. Apreciez din depãrtãri realizarea acestei lucrãri, o lucrare care va rãmâne ca și creație în panteonul oamenilor de valoare ai Pojorîtei. Aduc o recunoștințã și actualei conduceri a primăriei din Pojorîta pentru sprijinul acordat în realizarea acestei lucrãri monografice. Transmit urãrile mele de bine și sãnãtate doamnei profesoare Viorica Cernãuțeanu, domnului primar Bogdan Codreanu și tuturor celor care participã la acest eveniment”, a conchis Ștefan Strãjeri.
Viorica Cernăuțeanu, autoarea monografiei: „Această carte răspunde în bună măsură multiplelor întrebări ale unei comunități”
Născută în anul 1938 în Valea Boului, azi satul Paltinu din comuna Vatra Moldoviței, Viorica Cernăuțeanu a absolvit Facultatea de Istorie-Geografie de pe lângă Institutul Pedagogic de 3 ani din Suceava și Facultatea de Istorie Filozofie, secția Istoria României de pe lângă Universitatea Al. I. Cuza din Iași.
Până la pensionare, în anul 1996, a lucrat ca profesor de istorie la Școala Generală Pojorîta, îndeplinind și funcția de director coordonator (1980-1990).
„Cartea răspunde în bună măsură multiplelor întrebări ale unei comunități sătești despre istoria devenirii sale. Urmărind firul izvodit de vremuri, de la începuturi puțin cunoscute, la starea actuală a comunității a fost nevoie de căutări cu migală și răbdare. Principiile care au stat la baza conceperii acestei lucrări au fost imparțialitatea de a reda adevărul fără patimă, distorsiuni și ascunzișuri. Vreau să îi mulțumesc domnului inginer Ioan Bogdan Codreanu, primarul comunei Pojorîta, care ne-a pus la dispoziție documente rare din colecția personală privind evoluția satului în epoca modernă, pentru atitudinea pozitivă la orice solicitare a autorului acestei lucrări. De asemenea, le mulțumesc tuturor celor care ne-au susținut moral și material în finalizarea cărții monografice”, a transmis Viorica Cernăuțeanu.
La acest eveniment au fost prezenți și deputatul Emanuel Havrici, Radu Ciordaș, cadru MAI, profesori, dar și multe alte personalități.
Lasa un raspuns