Informaţii generale despre o instalaţie de gaz Instalaţia de gaze începe de la postul de reglare, continuându-se spre coş, acesta având rolul de evacuare a gazelor care au fost arse. Verificarea acesteia trebuie realizată pe tot parcursul ei, de la partea exterioară, la coloana comună găsită pe interiorul casei scării (acest lucru se întâmplă pentru […]

Informaţii generale despre o instalaţie de gaz

Instalaţia de gaze începe de la postul de reglare, continuându-se spre coş, acesta având rolul de evacuare a gazelor care au fost arse. Verificarea acesteia trebuie realizată pe tot parcursul ei, de la partea exterioară, la coloana comună găsită pe interiorul casei scării (acest lucru se întâmplă pentru apartamentele care au instalaţia separată pe un contor individual), până la instalaţia comună care ţine de asociaţia de proprietari, aceasta traversând apartamentele care sunt separat înscrise pentru contorizare.

Verificare instalaţii gaze şi revizia acestora

De verificarea şi revizia unei instalaţii de gaze trebuie să se ocupe utilizatorul acesteia, acest lucru fiind nu doar necesar, dar şi obligatoriu. Activitatea se realizează în cazul clienţilor, atat casnici, cât şi noncasnici din categoriile B1, B2 şi Asociaţiile de Proprietari. Verificarea aceasta trebuie efecutată la o perioadă de maximum doi ani, iar o revizie trebuie făcută mai repede de zece ani, potrivit recomandărilor specialiştilor. Revizia este obligatorie mai repede de perioada de zece ani în cazul în care instalaţia nu s-a mai folosit de peste şase luni ori daca a avut loc vreun accident care ar fi putut-o afecta.

Pentru această verificare instalaţii gaze se apelează de obicei la firme specializate care pot oferi o varietate de servicii – extindere de instalaţii gaze stradale, consultanţǎ şi asistenţă tehnică, realizarea documentelor potrivit normelor legale, proiectarea, avizarea, execuţia şi punerea în funcţiune a instalaţiilor de gaze. Companiile acestea se mai pot ocupa de racordarea consumatorului la reţeaua de gaze, execută instalarea centralelor de apartament, oferă asistenţă tehnică în domeniul lucrărilor de gaze naturale şi oferă garanţie sau chiar post-garanţie pentru instalaţiilor de gaze.

Drepturile şi obligaţiile consumatorului

Drepturile şi obligaţiile consumatorului, dar şi a furnizorului şi distribuitorului de gaze naturale sunt trecute în Condiţiile standard pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la consumatorii casnici. Astfel, consumatorul are dreptul să fie alimentat cu gaze naturale în baza contractului încheiat, să ceară furnizorului să întrerupă alimentarea dacă se află în legătură cu funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor şi să ceară informaţiile dorite referitoare la serviciul de furnizare, De asemenea, din punct de vedere legal, consumatorul poate să realizeze modificări la instalaţie, atâta timp cât sunt respectate prevederile legale.

Între obligaţiile sale se numără achitarea la termen şi integrală a facturei, să utilizeze doar aparatele care se află în limita legii, să o verifice periodic şi să nu o modifice încălcând legislaţia aflată în vigoare la momentul respectiv.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.