În plin război în Ucraina și în pofida faptului că, începând cu 5 decembrie, a intrat în vigoare embargoului impus de UE importului de țiței rusesc, prețurile la carburanți au suferit o scădere drastică în România.
Concret, în Bucureşti, de exemplu, conform peco-online.ro, ieri, un litru de motorină standard putea fi cumpărat cu preţuri cuprinse între 7,61lei (stația Petrom Str. Dr. Herescu Petre, nr. 2A, Sect 5) şi 7,84 lei (stația Socar Bd. Theodor Pallady, nr. 50, sector 3), iar unul de benzină standard cu preţuri cuprinse între 6,41 lei (stația Petrom Str. Dr. Herescu Petre, nr. 2A, Sect 5) şi 6,86 lei (stația Socar Str. Vasile Lascar, nr. 141A). De precizat că în aceste prețuri sunt cele monitorizate de portalul respectiv și aparțin stațiilor gestionate de companiile Gazprom, Lukoil, Mol, OMV, Petrom, Rompetrol, Socar, BLKOil, CellyRo, Fermierul, MaximCoLtd, Metropoli, Ozana, Petromar, RoOscar, RST, SpielmannOil, VhExtraOil din Romania.
Drept urmare, dacă facem o comparație cu prețurile afișate la pompă luna trecută, preţul mediu al unui litru de benzină a scăzut cu peste 6,3%, iar cel cu motorina a regresat cu peste 7,4%. Un mic calcul ne arată că la un rezervor de 50 de litri un plin costa ieri cu 22,5 lei mai puțin pentru benzină și cu 31,5 lei mai puțin dacă vorbim de motorină.
Prețul a ajuns sub cel din 24 februarie
Trebuie observat că, prețul benzinei în stațiile din România a coborât sub 6,5 lei/l, la nivelul de dinaintea invaziei Ucrainei de către Rusia, iar cel al motorinei s-a mai temperat, dar nu sub cota de înainte de conflict. Pe 24 februrie, când Ucraina a fost atacată, prețurile erau de 7,01/l (benzină) și 7,07 lei/l (motorină). Ulterior, prețurile carburaților au explodat atingând cote record de 9,22 lei/l la motorină și 8,56 lei/l la benzină.
În această perioada, România se află pe locul al 6-lea în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria, Ungaria, Malta, Polonia, Slovenia.În cazul motorinei, țară noastră este situată pe locul 11 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria, Cehia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia.
Războiul din Ucraina, „gaura neagră” în care ajunge motorina
Specialist în energie, Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, a explicat cu ceva timp în urmă de ce preţul motorinei a ajuns mult mai mare în comparație cu cele ale benzinei. „O explicaţie a acestui fenomen ar putea fi cererea mai mare, provocată de războiul din Ucraina”, a declarat Dumitru Chisăliţă.
De altfel, experții militari susțin că motorina este la mare căutare în zona războiului din Ucraina, iar consumurile înregistrate sunt imense. Numai tancurile T-80, de exemplu, care sunt intens folosite pe front de ruși, dar și de ucraineni, au un consum de aproximativ 400 de litri de motorină la suta de kilometri. Totuși, în regim de luptă, unde nu sunt contabilizați kilometri parcurși, un astfel de tanc poate „arde” și 800 de litri de combustibil pe zi. Dacă mai adugăm și sutele de blindate care „înghit” la o misiune câte 200 sau chiar 300 de litri de combustibil diesel ne putem face o idee despre cantitățile reale de motorină absorbite de sistemele logistice implicate în războiul din Ucraina. Și nu am luat în calcul restul echipamentelor militare folosite în Ucraina care funcționează tot cu motorină, în general.
Embargoul asupra ţiţeiului rusesc nu va afecta România, în condiţiile în care companiile petroliere din ţara noastră au găsit resurse alternative şi nu mai aduc petrol din Federaţia Rusă, a declarat recent ministrul Energiei, Virgil Popescu. „Nu am stat cu mâna în sân să aşteptăm 5 decembrie (data intrării în vigoare a embargoului – n.r.), ci am purtat «n» discuţii cu companiile petroliere şi toate rafinăriile din România încă de săptămâna trecută procesează doar ţiţei non-rusesc, deci România este independentă de ţiţeiul rusesc. Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu petrol şi cu produse petroliere, odată cu intrarea în vigoare a embargoului”, a spus oficialul guvernamental, scrie psnews.ro.
Lasa un raspuns