Încă din frageda copilarie, o importanță majoră pentru copii o are comunicarea cu tatăl. Lucrurile stau diferit în cazul tatălui decât în cazul mamei. Lucruri precum jocuri neobișnuite, activități zgomotoase, idei periculoase de care mamei îi este frică – toate acestea sunt posibile alături de tata. Micuții sunt înnebuniți după jocurile împreună cu tati, după momentele când tata îi aruncă în sus până în tavan, joacă fotbal cu ei sau își imaginează adevărate batalii. Acestea nu sunt doar jocuri și distracție, ci o modalitate foarte eficienta ca tatăl să-i transmită copilului experiența și cunoștințele sale și să-i dezvolte calitățile și independența.
1. Tata nu gângăvește cu copilul. Cineva va spune despre existența aici a unei distanțări emoționale și va considera drept un dezavantaj. Cu toate acestea, studiile au arătat că copiii care aud o vorbire normală își dezvoltă mai bine aptitudinile verbale.
2. Tații preferă jocurile fizice, tactile cu copilul lor, iar mamele sunt mai atrase de jocurile vizuale…și de alintările dulci. Aceste jocuri corporale cu tatăl au un rol foarte important în dezvoltarea echilibrului și a flexibilității corporale.
3. Cu tata devii independent. Tatăl își lasă bebelușul, mai mult decât mama, să iasă din raza lui vizuală și-i permite să se depărteze mai mult înainte de a-l aduce înapoi. Să fie vorba de interesul stârnit de ziarul de seara? Sau de indiferența în fața pericolului? Câtuși de puțin; el respectă astfel dorința de explorare a copilului. Când micuțul este confruntat cu o situație delicată și nouă pentru el, mama se apropie, încercând să-i confere sentimentul de siguranță. Tatăl, în schimb, păstrează distanța și lasă copilul să se descurce singur. De asemenea, el intervine mai rar în activitățile și jocurile copilului, refuzând să facă unele lucruri în locul acestuia. Simpla neglijență? Deloc; astfel ъl impulsionează să crească și să facă față singur oricărei situații.
4. Tata pune bazele normelor sociale. Bărbatul nu numai îl educă pe copil și desfașoară împreună cu el diferite activități, ci și îi arată un model de comportament al unui bărbat, îi arată ce atitudine trebuie să aibă față de viață și față de femeie. Prin propriul exemplu, tatăl îi arată micuțului cum să depășească greutățile, îl învață să fie sincer și responsabil.
5. Tata te învață să fii responsabil. „Sunt bărbat” și „pot face totul” sunt, deci, sinonime. Cu tata nu vei sta mult timp așezat pe podea și privind desenele animate preferate. Cu tata vei învăța ce înseamnă adaptarea socială și cum să-ți asumi responsabilitatea pentru greșelile făcute începând cu vârsta fragedă.
6. Tatăl promovează modelul masculin pentru copil. Acesta este atent la relația dintre tatăl și mama sa și acesta va fi modelul viitoarei sale familii. Așa că, mai devreme sau mai târziu, copilul îi va urma exemplul tatălui, și nu sfaturile lui. Adică, un tată care obișnuiește să piardă mult timp tolănit pe canapea nu va avea nicio șansă să-i insufle fiului său un mod de viață sănătos.
(sursa: http://eustiu.com/6-lucruri-pe-care-copilul-trebuie-sa-le-cunoasca-doar-de-la-tata/ )
Lasa un raspuns