Județul Suceava primește peste 330 de milioane de euro prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Aceste fonduri sunt destinate proiectelor de modernizare a drumurilor și podurilor și de înființare, modernizare și extindere a rețelelor de apă și canal din localitățile județului nostru.
Astfel au fost aprobate 148 de proiecte, din care 116 pentru comune, 15 pentru orașe, 11 pentru municipii și 6 pentru Consiliul Județean.
Trebuie precizat că din cele 330 milioane de euro, circa 190 milioane de euro sunt destinate proiectelor pentru drumuri, însemnând circa 550 de km de drumuri județene și comunale. De asemenea, s-au aprobat 54 proiecte pentru apă și canalizare, în valoare de 140 milioane de euro, care ar urma să deservească peste 200.000 de locuitori.
Programul își propune să contribuie la modernizarea comunităților locale prin realizarea de investiții în infrastructura locală, drumuri județene și locale, infrastructura de apă și canalizare, stații de epurare a apei, extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale etc.
Politic vorbind, distribuția proiectelor finanțate este următoarea:
PNL : 66 de proiecte
PSD: 63 de proiecte
Independenți: 6 proiecte
Consiliul Județean: 6 proiecte
USR: 3 proiecte
PMP: 2 proiecte
Pro România: 1 proiect
Partidul „Alternativa Dreaptă” : 1 proiect
De subliniat este faptul că 53 de localități din județ sunt conduse de primari PNL, în timp ce PSD are primari în 48 de localități, iar PMP în 4 localități. Alți patru primari sunt independenți, în timp ce Alianța USR – PLUS are trei primari, iar Pro România și Partidul Alternativa Dreaptă câte un primar.
Drumuri din aproape toate localitățile județului Suceava, modernizate prin PNI „Anghel Saligny”
În ceea ce privește proiectele de modernizare a drumurilor, acestea au fost aprobate pentru localitățile Arbore, Baia, Bălăceana, Bilca, Boroaia, Botoșana, Breaza, Brodina, Burla, Cajvana, Câmpulung Moldovenesc, Capu Câmpului, Cârlibaba, Ciprian Porumbescu, Crucea, Dărmănești, Dorna Arini, Drăgoiești, Drăgușeni, Dumbrăveni, Fălticeni, Fântânele, Frasin, Frătăuții Noi, Fundu Moldovei, Gălănești, Grămești, Grănicești, Gura Humorului, Hârtop, Horodnic de Sus, Horodniceni, Iacobeni, Iaslovăț, Ipotești, Izvoarele Sucevei, Mălini, Marginea, Mitocu Dragomirnei, Moara, Moldova Sulița, Mușenița, Ostra, Păltinoasa, Pătrăuți, Poiana Stampei, Poieni Solca, Pojorâta, Preutești, Putna, Rădăuți, Sadova, Salcea, Șaru Dornei, Satu Mare, Șcheia, Șerbăuți, Siret, Solca, Stulpicani, Suceava, Sucevița, Todirești, Udești, Ulma, Vadu Moldovei, Valea Moldovei, Vatra Dornei, Vatra Moldoviței, Verești, Vicovu de Jos, Vicovu de Sus, Voitinel, Volovăț, Vulturești, Zamostea și Zvoriștea.
De asemenea, pe lista investițiilor în modernizarea drumurilor se află și Consiliul Județean Suceava, care primește cinci proiecte în acest sens. Trebuie spus că municipiul Suceava a primit finanțare pentru Ruta Alternativă Suceava-Botoșani.
Totodată, mai multe localități din județul nostru primesc bani și pentru construirea sau modernizarea unor poduri. Este vorba despre Bogdănești, Cajvana, Ciprian Porumbescu, Dolhești, Forăști, Gura Humorului, Mălini, Marginea, Rădășeni, Solca și Vulturești.
32 de proiecte de construire, modernizare și extindere a rețelelor de canalizare
Tot cu fonduri guvernamentale obținute prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” 32 de localități din județul nostru beneficiază de proiecte de construire, modernizare și extindere a rețelelor de colectare a apelei uzate. Este vorba despre localitățile Adâncata, Arbore, Bălcăuți, Berchișești, Bogdănești, Bosanci, Cacica, Calafindești, Câmpulung Moldovenesc, Consiliul Județean (Aeroportul Ștefan cel Mare), Cornu Luncii, Coșna, Comănești, Dolhești, Dorna Candrenilor, Forăști, Frătăuții Vechi, Frumosu, Hănțești, Horodniceni, Ilișești, Liteni, Mănăstirea Humorului, Milișăuți, Moara, Moldovița, Panaci, Rădășeni, Rădăuți, Siminicea, Slatina, Straja, Stroiești, Udești, Valea Moldovei, Vama, Vatra Dornei și Volovăț.
De altfel, de proiecte ce vizează construirea sau modernizarea stațiilor de epurare beneficiază localitățile Bălcăuți, Bogdănești, Coșna, Comănești, Dolhești, Panaci și Siminicea. Trebuie spus că localitatea Berchișești beneficiază de modernizarea stației de epurare și înființarea stației de pompare, iar comuna Arbore de proiectul privind mărirea capacității stației de epurare.
Municipiile Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți și Vatra Dornei, dar și orașele Liteni, Milișăuți, Dolhasca și Siret primesc finanțare pentru proiecte de canalizare
Totodată, Consiliul Județean Suceava beneficiază de un proiect privind rețeaua de alimentare cu apă și canalizare de la Aeroportul Ștefan cel Mare Suceava și parcul industrial Bucovina I.
Construire, modernizare și extindere a rețelelor de apă
De proiecte de construire modernizare și extindere a rețelelor de alimentare cu apă beneficiază mai multe localități din județul Suceava, între care și trei municipii.
Este vorba despre localitățile sucevene Adâncata, Arbore, Bălcăuți, Bosanci, Bunești, Cacica, Calafindești, Câmpulung Moldovenesc, Consiliul Județean (Aeroportul Ștefan cel Mare), Cornu Luncii, Dolhasca, Dolhești, Dorna Candrenilor, Dornești, Fălticeni, Fântâna Mare, Frătăuții Vechi, Frumosu, Horodnic de Jos, Hrodniceni, Ilișești, Liteni, Mănăstirea Humorului, Milișăuți, Moara, Moldovița, Rădășeni, Rădăuți, Râșca, Siminicea, Siret, Slatina, Straja, Stroiești, Udești, Vadu Moldovei, Valea Moldovei, Vatra Dornei și Vulturești.
Reamintim că în ceea ce privește alimentarea cu apă potabilă, în județul nostru este în curs de derulare Proiectul de apă-canal de 236 milioane de euro finanțat din fonduri europene, care cuprinde 14 localități. Acesta este implementat de Consiliul Județean Suceava.
Lasa un raspuns