După modelul potecilor de pelerinaj din Spania și cele de anduranță din Statele Unite sau India, asociația Tășuleasa Social dorește implementarea unui drum care va porni de la malul Dunării, va urca până pe crestele munților și va poposi acolo unde domnitorul Ștefan cel Mare odihnește.

Traseul are 950 de km, de la Drobeta-Turnu Severin până la Putna. Infrastructura Via Transilvanica va furniza date despre posibilități de cazare si masă, dar și informații istorice și culturale ale diferitelor zone geografice.
Drumul urmează să fie marcat cu elemente de identificare specifice, din materiale durabile, care să permită buna orientare a călătorului pe parcurs.
„Fiind vorba de amenajarea unui drum extins, aceasta se va face în mai multe etape, o primă porțiune fiind prevăzută pentru 2018 – primii 100 km: pe raza județului Bistrița-Năsăud”, au precizat reprezentanții asociației Tășuleasa Social.
În județul Suceava intrarea se va face prin pasul Tihuța, iar președintele Consiliului județean Suceava, Gheorghe Flutur a precizat că evenimentul va debuta pe 29-30 septembrie.a.c.

„Proiectul inițiat de Tășuleasa Social este un drum turistic care dorește să lege etnii, culturi, tradiții, obiceiuri. Noi am pregătit două variante pentru județul Suceava, primul având o lungime de 200 de km din acest traseu. Se va intra pe la hotarul dintre Bistrița Năsăud și Suceava pe drumul Mariei Tereza apoi se va coborî în Șaru Dornei, va continua spre Vatra Dornei – Ciocănești iar de aici avem două trasee, unul spre masivul Rarău- Giumalău, apoi prin Codrii Seculari de la Slătioara, Voroneț, Mănăstirea Humorului, Sucevița- Putna. Celălalt traseu mai scurt de la Ciocănești peste munți, la Izvoarele Sucevei, la Brodina și Putna”, a precizat Gheorghe Flutur.

Trebuie precizat că cei de la Tășuleasa Social au propus un al traseu de la Piatra Fântânele spre Poiana Stampei- Dorna Candrenililor- Ciocănești – Fundu Moldovei -Pojorâta-Sadova- Vatra Moldoviței – Moldovița – Putna.


Acest proiect implică marcaje turistice, parteneriate cu primării, GAL-uri și autorități județene. Trebuie precizat că județul Bistrița este județul pilot al acestui proiect iar drumul Via Transilvanica va trece în județul Bistrița-Năsăud prin comunele Monor – Șieuț – Șieu – Mărișelu – Dumitrița – Cetate – Livezile – Bistrița Bârgăului – Prundu Bârgăului – Tiha Bârgăului – Lunca Ilvei.

Inițiatorii proiectului estimează că de acest drum, odată finalizat, se vor bucura anual 200.000 de persoane. Proiectul intitulat Via Transilvanica a fost lansat, în data de 12 iunie 2018, de Asociați Tășuleasa Social pentru a celebra cei 100 de ani de la unirea Transilvaniei cu România. Cu această ocazie, la Alba Iulia a fost încheiat Memorandumul de colaborare pentru realizarea proiectului Via Transilvanica între Asociația Tășuleasa Social, organizațiile non-guvernamentale și autoritățile publice locale și centrale care înțeleg să sprijine realizarea acestui proiect.

Via Transilvanica reprezintă identitate și oferă șansa să ne cunoaștem mai bine istoria și astfel să ne înțelegem mai bine pe noi – ca nație.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.