Mirela Adomnicăi a precizat că această prevedere a intrat în vigoare pe 22 octombrie, ca urmare a modificării Legii nr. 76/2002, spunând că aceeaşi obligație era valabilă şi în cazul angajării unui şomer în plată.
“În cazul în care angajatorul nu-şi onora cele două obligaţii, fapta acestuia constituia contravenţie, sancţionată cu avertisment sau cu amendă de la 1.000 la 5.000 de lei”, a spus Adomnicăi. Directorul AJOFM a mai precizat că aceste situații pot fi evitate, altfel fostul șomer ar trebui să restituie integral suma încasată.
Adomnicăi a declarat că cei de la Curtea de Conturi au verificat din vara lui 2013, în 2012, și au detectat 24 de asemenea cazuri.
“Recent, am avut controlul Curţii de Conturi, care a constatat că există situaţii în care angajatori din Suceava angajează persoane care îşi iau, în continuare, indemnizaţie de şomaj, chiar dacă respectivul angajator face înregistrarea în Registrul Electronic de Evidenţă a Salariaţilor. În momentul în care angajatorul îşi va îndeplini cele 3 obligaţii corelate, acesta nu va săvârşi nicio contravenţie, iar pe de altă parte, nu vom crea debite înregistrate în evidenţa noastră contabilă, pe care, la un moment dat, trebuie să le recuperăm de la şomerii care au încasat necuvenit indemnizaţia de şomaj”, arată Adomnicăi.
Lasa un raspuns