Primarul Constantin Moldovan organizează în fiecare an, pe 26 decembrie, un mare spectacol de muzică populară și obiceiuri bucovinene, sub denumirea de Serbările Iernii.

Spectacolul de anul acesta a durat 6 ore, în pofida frigului pătrunzător apărut după lăsarea întunericului, și s-a încheiat apoteotic cu un generos foc de artificii care au colorat noaptea și ceața lăsată peste localitate. Spectacolul a debutat într-o atmosferă însorită cu momentele artistice ale celor din localitate, printre care şi ansamblul Voinicelul, condus de înv. Elena Candrea, multiplu medaliat intern și internațional.
A urmat partea de muzică populară în care o fiică a satului, Florentina Moldovan, împreună cu mulți prieteni soliști foarte iubiți și apreciați in zonă, au lansat primul CD al cântăreței, într-un spectacol foarte apreciat de un public generos care nu a ezitat să joace pe loc sau în hore melodiile îndrăgite. La final, în pragul serii, pe scena construită în parcarea Mănăstirii, au urcat formațiile de colindători din Capu Codrului, Banda lui Jianu din Hânțești, cei din Ostra și cei din Berchișești, conduși chiar de primărița din comună, Zenovia Viorica Țăran.
Spectacolul, din care veți găsi multe momente surprinse în materialul video, a fost foarte bine organizat, edilii locali reușind să întrețină o atmosferă sărbătorească pe toată durata sa. Spectatorii au beneficiat și de generozitatea organizatorilor, care au împărțit țuică și vin fiert tuturor celor prezenți, contribuind la încălzirea atmosferei.
Au fost și destule surprize, au fost și spectatori neașteptați, cum ar fi subprefectul Constantin Harasim împreună cu soția, și a mai fost și un adevărat asalt asupra chioșcurilor din jurul parcării. Ca notă de culoare am observat un turist asiatic, însoțit de o familie de români, care a dansat pe ritmurile populare românești, evident încântat să fie acolo.
Constantin Moldovan a fost peste tot, într-un travaliu de maratonist, între scenă unde prezenta unele momete, ceaunul unde se fierbea vinul, sau formațiile din preajma scenei, reușind cumva să salute pe fiecare din cei prezenți. Sărbătorile Iernii este un spectacol nou, pe cale să devină un obicei nou, dar el conține cu siguranță obiceiuri vechi, ancestrale, care rezonează cumva cu ceva din ADN-ul nostru, și ne oferă o bucurie inexprimabilă. Să scriem despre un asemenea eveniment imediat după ce s-a încheiat este foarte greu, deorece precum o masă foarte copioasă, avem nevoie de timp ca să digerăm toate faptele care ne-au intrat in suflet, iar un material filmat de 6 ore despre sărbătoare este aproape imposibil dacă nu durează 6 ore. Ne cerem iertare celor care nu se regăsesc în video-ul despre sărbătoare, am ales cu ochii închiși, deoarece cu toții meritau incluși.
Concluzia cu care am rămas după spectacolul de ieri este că, orice s-ar întâmpla, vom fi și anul viitor în parcare de la Mănăstirea Humorului, dacă nu ca ziariști măcar ca spectatori, Crăciun în Bucovina fiind pe cale să aibă o adresă fixă pentru data de 26 decembrie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.