La 150 de ani de la nașterea scriitoarei ucrainiene Olga Kobyleanska, în prezența Prefectului Florin Sinescu și a Președintelui CJ Suceava Cătălin Nechifor a fost inaugurată poarta de prietenie româno-ukraineană la intrarea în părculețul care găzduiește bustul renumitei scriitoare. Cu această ocazie au fost depuse coroane de flori și a fost celebrat un te deum de către preoți ucrainieni și români.

Într-o atmosferă friguroasă, un mare mare număr de români și ucrainieni s-au adunat să o celebreze pe scriitoarea născută în 1863 la Gura Humorului. Ceremonia a debutat cu tăierea panglicii inaugurale a Porții de Prietenie Româno-Ucrainiene. Poarta a fost realizată în timp record pentru a putea fi inaugurată în ziua semnării înțelegerii între orașul Hotin și orașul Gura Humorului. Beneficiind de conducerea primarului Marius Ursaciuc adunarea a fost scurtată considerabil din cauza frigului pătrunzător, discursurile oficialităților în onoarea Olgăi Kobyleanska urmând a fi rostite la inaugurarea expoziției de fotografie de la Casa de Cultură.

Participanții au putut aprecia corul ucrainian care a ținut isonul preoților care au oficiat te deumul în memoria reputatei poete și scriitoare. Corul a interpretat apoi și căteva cântece populare ucrainiene. Apoi toată lumea s-a deplasat în ritm accelerat către Casa de Cultură unde organizatorii îi așteptau primitori. Ceremonia s-a dorit o recunoaștere a legăturilor istorice dintre bucovinenii din ambele state, legătură care se poate relua, așa cum a dovedit înțelegerea semnată între orașele Hotin din Ucraina și Gura Humorului din România.
Olga Kobyleanska, născută la Gura Humorului și afirmată în cultura ucraineană se constituie astfel într-o adevărată poartă peste timp, un element de legătură puternic cultural, un adevărat liant ce poate readuce relațiile între cele două popoare la un nivel mai cordial.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.