În anul 2007, în urma recomandãrii Parlamentului European, precum și a propunerii înaintate de Comisia Europeanã, data de 18 octombrie a fost desemnatã „Zi Europeanã de luptã împotriva traficului de ființe umane”. În sprijinul acestui demers Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava pune în scenã, vineri, 20 octombrie, de la ora 19:00, un spectacol la care niciun adolescent nu ar trebui sã lipseascã.
„Kebab”, de Gianina Cãrbunariu, este povestea a trei tineri români care, din motive personale, pãrãsesc țara din dorința de a se realiza în Irlanda. Motivul fiecãruia dintre ei este diferit dar, în același timp, este plin de speranțã. Caruselul în care sunt prinși, ambiția dusã la extrem fac din ei victime și cãlãi. Textul abordeazã subiectul traficului de persoane, o realitate, din pãcate, extrem de des întâlnitã în țara noastrã.
Regizorul piesei, Daniel Iordan a prefațat acest spectacol, precizând cã fiecare dintre cele trei personaje, interpretate de Ioana Nechita, Bogdan Amurãriței și Rãzvan Bãnuț, are o anumitã biografie, lucru care duce inclusiv la faptul cã, de cele mai multe ori, aceștia ajung sã nu mai joace un caracter anume, ba chiar sã-l apere.
„Mã bucur foarte tare cã am avut șansa sã ajung la Suceava, în Bucovina. În același timp cu aceastã echipã minunatã, din toate departamentele, am gãsit un mediu optim pentru realizarea unui proiect, care nu este foarte lejer din punct de vedere emoțional. Mã bucur cã pot sã lucrez cu acești tineri minunați, iar dupã ziua de vineri, aceștia vor trebui sã ducã mai departe aceastã piesã. Legat de proiect, lucrurile aș dori sã fie foarte simple și, în același timp, directe. Consider cã acești tineri actori au destul curaj sã se exprime, iar acest proiect se bazeazã în mare parte pe arta actorului”, a declarat Daniel Iordan, regizorul piesei de teatru „Kebab”.
Ioana Nichita, actrița care dã viațã personajului feminin este masterand la U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale” București și se aflã la prima colaborare cu teatrul din Suceava.
„Pentru mine este o experiențã foarte interesantã și plãcutã. Am avut parte de o suprizã sã lucrez cu acești oameni minunați, cu care aș mai dori sã lucrez. În ceea ce privește spectacolul, nu aș vrea sã spun foarte multe, pentru cã sunt prea multe de spus, ci e de vãzut”, a afirmat Ioana Nichita.
Bogdan Amurãriței este cunoscut publicului sucevean, fiind actor al Teatrului Municipal „Matei Vișniec” de la înființare.
„Sunt foarte bucuros și a fost o onoare sã lucrez cu acești minunați oameni. Am lucrat într-un stil workshop iar în timpul repetițiilor s-a creat o energie foarte frumoasã. Prin acest spectacol dorim sã deconspirãm metodele folosite de traficanții de carne vie pentru a-i manipula pe tineri”, a spus Bogdan Amurãriței.
Rãzvan Bãnuț s-a alãturat de curând trupei de actori, iar aceasta este prima piesã în care a fost distribuit.
„Am avut foarte mare noroc cã am ajuns în acest proiect și sunt foarte bucuros cã am lucrat bine și mult cu acești oameni. În ceea ce privește proiectul, pot spune cã este de vãzut, de simțit, fiindcã putem povesti, dar efectul nu e același”, a spus Rãzvan Bănuț.
Carmen Veronica Steiciuc, directorul Teatrului „Matei Vișniec” din Suceava crede cã problema traficului de persoane are o dimensiune foarte mare, iar acest spectacol va reuși sã creascã nivelul de conștientizare al acestuia.
„Este un spectacol prin care ne dorim sã ne aliniem în data de 18 octombrie cu cei care luptã împotriva traficului de persoane. În urmã cu 11 ani, în Germania aceastã piesã era pusã în scenã de Gianina Cãrbunariu în cadrul unui festival cu participare din 21 de țãri.Aceastã producție nu este o întâmplare, iar Gianina a scris textul în cadrul unei rezidențe de dramaturgie pe care a avut-o la Royal Court din Londra. Suntem bucuroși sã îi avem pe regizorul Daniel Iordan, Rãzvan Bãnuț, Ioana Nichita și Bogdan Amurãriței în cadrul acestui spectacol. Piesa reliefeazã povestea a trei tineri români care au ales sã plece în strãinãtate. Problema traficului de persoane are o dimensiune foarte mare și ne dorim ca prin acest spectacol sã creștem nivelul de conștientizare a traficului de persoane”, a declarat Carmen Steiciuc.
Lasa un raspuns