După acest moment, în jurul orei 14:30 pe scena din piața centrală, au urcat membrii unor ansambluri și soliști din județul Suceava și din regiunea Cernăuți.
Într-o după-amiază cu temperaturi foarte joase, pe scena amplasată pe esplanada Casei Culturii au urcat fanfara „Bucovina” a municipiului Suceava, grupul vocal „Altiţa Bilca”, grupul folcloric „Dor de la Humor” din Gura Humorului, formația de dansuri „Kozaciok Bălcăuţi”, grupul folcloric „Obcina Stânişoarei” din Mălini, ansamblul „Solonceanca” din Solonețu Nou, grupul folcloric „Arcanul Bătrânesc” din Frătăuții Noi şi ansamblurile folclorice„ Arcanul” din Fundu Moldovei şi „Trandafirul” din Calafindeşti.
Cântecele și dansul popular din toată Bucovina au poposit pe meleagurile sucevene pentru a aduce un strop de patriotism și mândrie populară celor care au avut ochi să vadă și urechi să asculte.
Ziua Bucovinei a avut și invitați de peste hotare: ansamblul academic de cântece și dansuri „Andrii Kusnirenko”, orchestra „Mugurelul” a Centrului Bucovinean de Artă, ansamblul folcloric „Trâmbița” al Universității de Medicină, ansamblul folcloric „Cernivțeanca” şi corul „Codrii Cosminului”. Seara s-a încheiat cu un concert al Ansamblului „Ciprian Porumbescu”.
Se aprind luminile de Crăciun
Tot cu prilejul acestei sărbători, s-au aprins și luminile ce împodobesc clădirea Palatului Administrativ ce găzduiește Prefectura și Consiliul Județean. Spectacolul de lumini și sunet care a fost desfășurat a fost cu adevărat ceva nou și diferit, deși, probabil, o melodie mai „mioritică” ar fi rezonat mai bine cu momentul patriotic, în sine. Cătălin Nechifor a spus „La mulți ani, Bucovina!” într-un mod deosebit, prin aprinderea acestor lumini, care, ca în fiecare an, fac centrul Sucevei să arate ca desprins din poveste.
Humorul a dat clasă Sucevei
Sâmbătă, 28 noiembrie, chiar de Ziua Bucovinei, sărbătorită pentru prima oară în mod legal, în piața centrală din Gura Humorului, au avut loc ample manifestări la care au participat oficialitățiile județului, parlamentari, dar și câteva sute de humoreni.
Evenimentele desfășurate în piața „Ștefan cel Mare și Sfânt”, așa cum au hotărât consilierii locali din Humor, în ultima ședință, au început cu o paradă a carelor populare și cu un recital susținut de fanfara Bucovinei a Primăriei Suceava.
După acest moment, pe scenă au urcat membrii Corului „Lira” din Gura Humorului. De pe treptele bisericii Nașterea Maicii Domnului, actorul ieșean Petru Ciubotaru, a interpretat magistral, monologul lui Ștefan cel Mare din piesa „Apus de soare”, de Barbu Ștefănescu Delavrancea, iar publicul prezent a putut savura o lecție de viață din istoria acestui tărâm.
După acest moment, autoritățile locale și județene au sosit în piață, respectiv primarii din Gura Humorului şi Mănăstirea Humorului, Marius Ursaciuc, Constantin Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, prefectul Constantin Harasim, senatorii Gheorghe Flutur şi Neculai Bereanu şi deputaţii Dumitru Pardău şi Radu Surugiu.
Nechifor a citit mesajul Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a transmis un mesaj de Ziua Bucovinei, scris de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel.
„Bucovina, străvechi ţinut românesc, binecuvântat de Dumnezeu cu oameni vrednici şi locuri frumoase, cu mănăstiri şi biserici înscrise în tezaurul de valori al patrimoniului cultural naţional şi mondial, cu sfinţi voievozi, ierarhi şi cuvioşi care au păstrat unitatea poporului şi a credinţei sale apostolice, a fost străjuitoare de veacuri la hotarul de nord al ţării noastre.
Proclamarea actului istoric de Unire a Bucovinei cu România, la 28 noiembrie 1918, este sărbătorită începând cu acest an – 2015, prin declararea de 28 noiembrie drept Ziua Bucovinei. Evenimentele culturale organizate cu acest prilej de Consiliul Judeţean Suceava sunt momente binecuvântate de a ne manifesta recunoştinţa pentru darul unităţii naţionale, obţinute cu multe jertfe de vieţi omeneşti şi multe eforturi spirituale şi materiale, spre binele României şi bucuria românilor de pretutindeni. Adresăm cuvânt de felicitare şi binecuvântare tuturor organizatorilor şi participanţilor la aceste manifestări culturale, de promovare a conştiinţei unităţii şi demnităţii naţionale!
Cu aleasă preţuire şi binecuvântare”, a fost mesajul citit de președintele Nechifor, în fața bisericii din centrul Humorului.
După acest moment, a luat cuvântul președinta Raionului Rezina, Eleonora Graur, care s-a declarat onorată că participă la o zi atât de importantă pentru Bucovina.
„Sunt onorată să fiu astăzi alături de dumneavoastră, la aceste sărbători minunate, sărbătoarea Zilei Bucovinei, 525 de ani de la prima atestare documentară a orașului Gura Humorului și 600 de ani de la primele dovezi despre existența Măsnăstirii Humorului. Vă aduc căldura din inimele locuitorilor raionului Rezina și îmi doresc ca în continuare să fim uniți la fapte bune, la promovarea tradițiilor noastre naționale și strămoșești”, a afirmat președinta Elena Graur.
Flutur a votat inițiativa legislativă a lui Băișanu
Prezent acasă în Gura Humorului, cetățeanul de onoare al orașului , senatorul PNL, Gheorghe Flutur, a spus că pentru el, această zi este una istorică și este mândru că a putut da un vot pozitiv pentru această lege.
„Nu pot decât să încep prin a spune <La mulți ani, Bucovina!> și <La mulți ani, România!”. O spun la mine acasă cu multă emoție. Am avut șansa să fiu parlamentar și să votez această lege care recunoaște ziua de 28 noiembrie , Ziua Bucovinei. E un vis pe care l-am văzut împlinit și mă bucur. Trebuie să precizăm că Bucovina este provincia istorică care s-a unit cu țara necondiționat, pe 28 noiembrie 1918. Peste câteva zile, sărbătorim Marea Unire, deci noi, bucovinenii, am dat startul și necondiționat pentru înfăptuirea României Mari”, a spus liderul PNL.
Deputatul de Humor, Radu Surugiu, a luat cuvântul și a precizat că Bucovina, în contextul geopolitc de astăzi, este un exemplu de bună înțelegere.
„Dacă vorbitori mei au subliniat importanța istorică a Bucovinei, vreau sa ne întreptăm atenția spre un subiect atât de actual și totuși, istoric. Toleranța, buna înțelegere, pe care Bucovina și bucovinenii o demonstrează între diverse etnii. Cred că este un lucru remarcabil, mai ales în contextul mondial de astăzi, pentru că ați fost un exemplu prin care putem arăta că pacea trebuie să dăinuie, pentru ca noi să avem un viitor așa cum ni-l dorim”, a declarat deputatul PNL Radu Surugiu.
Emoționat, senatorul PSD, Neculai Bereanu, le-a transmis celor prezenți că această zi este una istorică pentru bucovinei.
„Îmi doresc ca acestă zi să fie una istorică pentru Gura Humorului, pentru această zonă minunată, un moment istoric pentru Bucovina, astfel încât peste zeci, sute de ani, această zi să fie sărăbătorită. Un moment în care inima bucovineanului tresaltă și pentru acest moment vă urez „La mulți ani”, a spus Neculai Bereanu.
Mesajul celor doi primari
Cei doi primari, vizibil emoționați, au arătat că ceea ce se petrece în aceste zile, se datorează înaintașilor care au știut să dezvolte acest ținut.
„Sunt onorat că mă aflu în mijlocul domniilor voastre pentru a celebra așa cum se cuvine Ziua Bucovinei. În calitate de profesor de istorie, de humorean, de bucovinean, de roman, acest lucru mă bucură în mod deosebit, deoarece sărbătorim 525 de ani de la prima atestare a orașului Gura Humorului și 600 de ani de la prima atestare documentara a comunei Mănăstirea Humorului”, a declarat primarul comunei Mănăstirea Humorului, Constantin Moldovan.
„Sunt mândru că sunt humorean, sunt la fel de mândru că sunt bucovinean și român. Faptul că sunteți aici este un semn de omogiu, obârșiei noastre. Este a treia zi de manifestări în care am lansat monografii, am dezvelit pentru prima oară, prima placă a guvernatorilor Bucovinei, care au iubit această zona mai mult decît țara lor natală. Gura Humorului este un oraș viu, aflat mereu în transformare. În prima zi, Consiliul Local a denumit piața centrală, Piața <Ștefan cel Mare și Sfânt>, iar astăzi vom dezveli o reprezentare unică a voievodului Ștefan cel Mare”, a subliniat primarul orașului Gura Humorului, Marius Ursaciuc.
Până pe 1 decembrie în piaţa centrală din orașul Gura Humorului va fi arborat steagul Bucovinei, iar turiștii și locuitorii din oraș, pot admira o statuie unică a domnitorului Ştefen cel Mare şi Sfânt, o operă a sculptorului Mircea Dănăiasa.
Ceremonial militar la Siret
De Ziua Bucovinei, locuitorii orașului Siret au participat la un ceremonial militar care a avut loc în centrul orașului. Oficialitățile,cadre militare, veterani, dar și profesori au depus coroane și jerbe de flori la monumentul ce simbolizează o mamă cu patru copilași.
Potrivit edilului, Adrian Popoiu, mama înseamnă România, iar copilașii reprezintă cele patru regiuni istorice românești.
Manifestări culturale și concerte în aer liber la Rădăuți
La Biblioteca Municipală au avut loc manifestări cultural educative, printre care o sesiune de comunicări și câteva momente artistice, organizate de conducerea bibliotecii, de câteva școli și de Societatea Golgota.
Au participat cadre didactice, elevi, invitați din Rădăuți, dar și din Regiunea Cernăuți.
Sâmbătă, 28 noiembrie, de la ora 14.00, în Parcarea Centrală, dar și în Parcul Central, lângă foișor, Centrul Cultural Bucovina și Organizații politice și civice din Rădăuți au oferit rădăuțenilor un spectacol folcloric, iar seara s-a încheiat în sunetul trompetei lui Mirel Manea.
<<„Nu pot decât să încep prin a spune și >
Bucovinean de mucava vorbind despre orice,ca proasta-n targ…Daca Bucovina a dat startul la Unirea cea Mare,Basarabia ce facea? Ca noi sarbatorim,mai discret,si data de 27 martie,ziua in care Basarabia a revenit la patria-mama,printr-o unire in toata regula… Istoria nu se scrie cu kliupa!