Marţi, 2 aprilie, la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, a avut loc Şedinţa omagială dedicată Zilei Jandarmeriei Române, la care au participat ca invitaţi primul-ministru Victor Ponta, viceprim-ministrul Gabriel Oprea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şeful Departamentului Securitate Naţională, Iulian Fota, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, comandantul Forţei de Jandarmerie Europene, colonel Cornelius Kuijis, precum şi secretari de stat şi şefi de arme din M.A.I.
Şedinţa omagială a fost transmisă prin sistem videoconferinţă la toate inspectoratele de jandarmi judeţene. La sediul I.J.J. Suceava, la activitate a participat prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu. Activitatea a continuat cu adunarea festivă a cadrelor unităţii, cu prilejul căreia au fost prezentate mesajele de felicitare primite de la conducerea Ministerului Afacerilor Interne şi inspectorul general al Jandarmeriei Române. Cu această ocazie, 6 cadre militare au fost recompensate de conducerea M.A.I. şi I.G.J.R., pentru modul de îndeplinire a misiunilor şi atribuţiilor de serviciu, 3 dintre acestea fiind înaintate în gradul următor înaintea expirării stagiului minim în grad. Primul cadru militar care a beneficiat de promovare este cpt. Macoveiciuc Iulian, ofițer cu responsabilități pe linia prevenirii și combaterii faptelor sociale, care a fost înaintat de la gradul de căpitan, la cel de maior. Al doilea cadru este mr. Petracovici Bogdan, șeful Serviciului Comunicații și Tehnologia Informației, care a fost înaintat de la gradul de maior, la cel de locotenent colonel. Cel de-al treilea și ultimul promovat a fost plt. Mitric Georgel, șeful Postului de Jandarmi Montan Dorna Candrenilor, care a fost înaintat de la gradul de plutonier, la cel de plutonier major. În cadrul aceleiaşi manifestări, au fost acordate recompense din partea inspectorului şef al I.J.J. Suceava (mulţumiri, felicitări, diplome de merit, citări prin ordin de zi).
Cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, la nivelul inspectoratului s-au desfăşurat o serie de activităţi specifice. În săptămâna precedentă, cu sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Suceava şi al Asociaţiei „Sportul pentru Toţi” Suceava, s-a desfăşurat competiţia sportivă „Cupa Jandarmeriei”, activitate în cadrul căreia jandarmii din cadrul subunităţilor inspectoratului au participat la concursuri de atletism, şah, tir şi tenis de masă. Duminică, 31 martie, pe platoul centrului comercial Iulius Mall Suceava, detaşamentul de intervenţie al inspectoratului a prezentat exerciţii de intervenţie profesională, un moment de dresaj cu câinii de serviciu, precum şi tehnica şi armamentul din dotarea structurilor de intervenţie din cadrul Jandarmeriei Române. Miercuri, 3 aprilie, având în vedere şi Programul „Şcoala Altfel”, la sediul de la Poligonul Mihoveni se va organiza Ziua Porţilor Deschise, inspectoratul urmând să primească vizita copiilor de la mai multe instituţii de învăţământ. În aceeaşi zi, ca în fiecare an, se va desfăşura „Cupa Presei la Tir”.
În continuare, sunt prezentate câteva repere ale activităţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, în trimestrul I al anului 2013.
Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava, prin subunităţile sale, asigură paza, protecţia şi menţinerea ordinii interioare la un număr de 31 de obiective. În primul trimestru al anului în curs, efectivele inspectoratului au asigurat paza şi protecţia a 113 transporturi de valori, a 4 transporturi speciale, precum şi a transporturilor de corespondenţă clasificată. Zilnic, în dispozitivele de menţinere a ordinii şi siguranţei publice în sistem integrat, au acţionat pe raza judeţului Suceava, în medie un număr de 85 de jandarmi în cadrul echipajelor mixte cu poliţia, precum şi 110 jandarmi în patrule independente, în special în staţiunile turistice şi pe traseele montane, activităţile acestora având un caracter preponderant preventiv. Jandarmeria suceveană a achiesat eforturilor celorlalte structuri cu atribuţii şi competenţe în domeniul ordinii publice, activităţi materializate în executarea unui număr de 243 de acţiuni, cu reprezentanţii instituţiilor cu care sunt încheiate protocoale de cooperare / colaborare. Cele 70 de misiuni de asigurare a ordinii şi liniştii publice de către jandarmii suceveni au vizat toată gama de adunări publice, pornind de la manifestări culturale, artistice şi religioase, vizite oficiale, continuând cu manifestările sportive şi de protest. Asigurarea ordinii publice pe timpul desfăşurării adunărilor publice sau altor forme de protest autorizate/spontane, determinate de scăderea nivelului de trai, diminuarea veniturilor sau pierderea locului de muncă, nu a necesitat intervenţia în forţă. În perioada de referinţă, posturile montane ale inspectoratului au acţionat pentru menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă în localităţile cu potenţial turistic, desfăşurând activităţi de informare, îndrumare şi prevenire a producerii accidentelor pe traseele montane ori în zona pârtiilor de schi. În mod independent sau în cooperare cu formaţiunile Salvamont, jandarmii montani au desfăşurat 38 de activităţi de salvare, evacuare a persoanelor aflate în dificultate pe traseele montane. De asemenea, au fost acordate măsurile de prim ajutor unui număr de 46 persoane accidentate în zona pârtiilor de schi din localităţile Gura Humorului şi Vatra Dornei, ulterior acestea fiind transportate la cea mai apropiată unitate medicală de către echipajele de ambulanţă şi SMURD.
Sub coordonarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, jandarmii au participat la misiuni pentru sprijinirea persoanelor afectate de viscol şi ninsoare (limitare şi înlăturare a efectelor situaţiilor de urgenţă, salvare-evacuare persoane şi distribuire de alimente persoanelor din vehiculele înzăpezite). În perioada de referinţă, au fost luate măsuri de sancţionare contravenţională a unui număr de 1852 de persoane şi au fost constatate un număr de 102 infracţiuni, au fost prinşi 3 urmăriţi naţional şi s-au ridicat în vederea confiscării bunuri în valoare de aproximativ 8090 de lei. Jandarmii suceveni au derulat atât programe realizate împreună cu alte instituţii, cât şi proiecte proprii de prezentare în unităţile de învăţământ, a unor teme care urmăresc dezvoltarea simţului civic în rândul elevilor, prevenirea faptelor antisociale, a consumului de droguri şi băuturi alcoolice, prevenirea abandonului şcolar. În anul 2013, au fost desfăşurate 89 de activităţi de acest gen în liceele şi şcolile din localităţile, în care sunt structuri de jandarmerie. De asemenea, independent sau în cadrul echipajelor mixte cu poliţia, jandarmii au desfăşurat activităţi de asigurare a ordinii publice în apropierea instituţiilor de învăţământ şi pe traseele de deplasare a elevilor şi cadrelor didactice, urmărind respectarea normelor de ordine publică şi prevenirea şi sancţionarea faptelor antisociale îndreptate împotriva elevilor.
Lasa un raspuns