Miercuri, 13 septembrie, pompierii români au sărbătorit 175 de ani de la lupta din Dealul Spirii, când pompierii Capitalei, conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, au înfruntat armata otomană venită să înăbuşe revoluţia română, reafirmând năzuinţele românilor de libertate socială, independenţă şi unitate naţională.

Ziua Pompierilor, marcată în fiecare an la data de 13 septembrie, începând cu anul 1953, a fost sărbătorită și la Suceava. Au fost prezenți, alături de col. Costică Ghiață, inspectorul șef al ISU Suceava, și de pompieri, prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, subprefecții Florin Sinescu și Cristian Șologon, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Vasile Tofan, primarul Ion Lungu, șeful IPJ Suceava, comisarul șef Adrian Buga, șeful IJJ Suceava, generalul de brigadă Ionel Postelnicu, șeful Structurii Teritoriale pentru Probleme Speciale din județul Suceava, locotent colonelul Florin Crăciun, precum și Gabriela Băncilă, purtătorul de cuvânt al DSP Suceava.

Evenimentul a început la ora 11:00 şi a fost marcat prin desfăşurarea unui ceremonial religios de cinstire a memoriei eroilor pompieri, iar ulterior autoritățile locale au susținut alocuțiuni. De asemenea, a fost depusă o coroană de flori, atât la statuia „Pompierul” din faţa inspectoratului.

„Ziua de 13 Septembrie reprezintă simbolul eroismului pompierilor români. În urmă cu 175 de ani, predecesorii noștri au scris cu litere de foc istoria țării, pe frontispiciul căreia se regăsesc năzuinţele de libertate socială, independenţă şi unitate naţională ale poporului român.
Apogeul actului de eroism al pompierilor l-a constituit bătălia din Dealu Spirii, de la 13 septembrie 1848, dată la care românii au pierdut 80 de soldaţi şi 2 ofiţeri din Compania de Pompieri, condusă de bravul căpitan Pavel Zăgănescu.
Tradiţiile pompierilor români înscriu şi alte fapte memorabile de curaj, cum ar fi participarea la Războiul de Independenţă sau apărarea vieţii şi bunurilor, pe timpul bombardamentelor din cele două războaie mondiale.
Odată cu înfiinţarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în anul 2004, ni s-a deschis drumul marilor provocări. Ne-am asumat atunci responsabilitatea continuă a procesului de dezvoltare instituţională, care să ofere comunităţii o structură modernă și flexibilă, capabilă să gestioneze cele mai dificile situații. Și aici, putem aminti și ultimele două mari cumpene pentru umanitate, respectiv, pandemia de Covid-19 și conflictul armat de pe teritoriul Ucrainei.
În tot acest timp, stimați colegi, prin acțiunile dumneavoastră curajoase, ați reușit să ștergeți multe lacrimi și să umpleți suflete de recunoștință. Suntem un scut stabil și puternic pentru societatea civilă. Profesionalismul și seriozitatea cu care vă faceți datoria au constituit premisele încrederii de care această Armă se bucură, în mod constant, din partea cetățenilor. Această încredere este consolidată prin fiecare misiune și prin fiecare viață salvată.
Serviciul de calitate oferit comunității trebuie să fie definitoriu în misiunile noastre și trebuie susținut cu temeinicie prin pregătire profesională. Soluţionarea optimă a tipurilor de evenimente cu impact major asupra vieții ne cere identificarea continuă a soluţiilor performante, care să armonizeze şi să flexibilizeze acţiunile tuturor factorilor implicaţi în procesul de gestionare a situaţiilor de urgenţă.
Nu în ultimul rând, avem datoria să nu-i uităm pe camarazii care au plătit cu propria viață pentru ca alții să trăiască. Gândurile noastre se îndreaptă și către pompierii care au pierdut lupta cu viața, atât în trecut, cât și în istoria recentă a noastră. Să ne rugăm pentru odihna veșnică a colegilor noștri care acum ne veghează din Ceruri!
Am deplina convingere că spiritul de echipă, coeziunea și susținerea reciprocă vor rămâne definitorii pentru menținerea climatului de încredere, motivant, deschizător de drumuri către reușite. Vă mulţumesc tuturor pentru eforturile şi sacrificiile pe care le faceţi pentru îndeplinirea obiectivului principal al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv, protejarea şi salvarea cetăţenilor!
Dragi colegi, la ceas aniversar, mă bucur alături de dumneavoastră, vă felicit pentru activitatea depusă şi rezultatele profesionale obţinute și vă transmit sincere urări de sănătate şi împliniri în plan personal și profesional!

LA MULȚI ANI!”, a transmis inspectorul șef al ISU Suceava, colonelul Costică Ghiață.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a transmis tuturor celor prezenți mesajul municipalității și, totodată, a mulțumit conducerii ISU Suceava pentru buna colaborare instituțională. De asemenea, edilul a precizat că Inspectoratul pentru Situații de Urgență este o structură indispensabilă.

„Am venit cu respect să aduc mesajul municipalității. Trebuie să arătăm recunoștința comunității sucevene pentru tot ceea ce faceți dumneavoastră, pompierii. Viața noastră nu se mai poate desfășura, fără să exagerăm, fără o instituție ca a dumneavoastră. ISU Suceava este o instituție fundamentală atât la nivel județean, cât și la nivel local. Vă mulțumesc pentru promptitudinea cu care interveniți la toate evenimentele neplăcute. Orice problemă întâmpinăm, prima dată apelăm la pompieri, iar dumneavoastră interveniți cu profesionalism. Aveți toată stima noastră! Mulțumesc conducerii ISU pentru buna colaborare”, a spus primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

Un mesaj de „La mulți ani!” a transmis și vicepreședintele CJ Suceava, Vasile Tofan. El le-a urat pompierilor să aibă parte de cât mai puține interveții.

„La începuturi v-ați luptat cu focul, iar astăzi, din păcate, nu există eveniment fără bucurie la care pompierii să nu participe, fie  calamități, inundații, cutremure, fie evenimente cotidiene: Dacă un om nu și-a legat prea bine calul în fața birtului și a căzut în canal sună la Pompieri. Dacă o doamnă trecută ușor de prima tinerețe s-a certat cu pisica, iar felina s-a ucat în copac, sună tot la Pompieri. Lăsând la o parte gluma, toate acestea fac parte din realitate și din viața cotidiană pe care o trăim cu toții. Sunt 175 de ani, iar la momente de acest tip se fac urări de cât mai mult și cât mai bine, eu vă spun: dumneavoastră să aveți parte de cât mai puține intervenții!”, a transmis vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Vasile Tofan.

La rândul său, prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a transmis că este onorat să ia parte la evenimentul prilejuit de Ziua Pompierilor. El a subliniat că fiecare pompier, salvator, paramedic dă dovadă permanent de devotament, implicare și curaj, punând zilnic propria siguranță în slujba semenilor.

„Sunt onorat să fiu astăzi alături de dumneavoastră, să celebrăm împreună cea de-a 175 – a aniversare a Zilei Pompierilor din România, o zi dedicată dumneavoastră, celor care, cu mult curaj, înfruntaţi zi de zi pericole care vă pun în primejdie viaţa pentru a-i proteja şi salva pe cetățenii acestui județ.

Ziua de 13 Septembrie este simbolul eroismului pompierilor români, militari și civili deopotrivă, calitate esențială a celor care fac parte din acest corp profesional și pe care o dovedesc atât în misiunile la care participă, cât și în viața de zi cu zi uneori.

Fiecare pompier, salvator, paramedic dă dovadă permanent de devotament, implicare și curaj, punând zilnic propria siguranță în slujba semenilor. De aceea, atunci când vorbim despre acești oameni nu spunem că au o meserie, ci o vocație!

Profesionalismul și seriozitatea cu care toți angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bucovina al județului Suceava își fac datoria au constituit premisele încrederii cetățenilor de care această Armă se bucură în mod constant. Această încredere este consolidată prin fiecare misiune și prin fiecare viață salvată.

În numele Instituției Prefectului, vă mulţumim pentru efortul remarcabil, pentru devotamentul faţă de ţară şi de cetăţenii săi şi vă urăm mult succes în continuare!

La mulți ani!”, a spus Alexandru Moldovan, prefectul județului Suceava.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.