Comuna Todirești, o comună în care obiceiurile populare se respectă cu sfințenie, a sărbătorit Ziua Universală a Iei, printr-un eveniment care a avut în centru tradiționala bluză femeiască, una dintre cele mai importante moșteniri naționale și culturale ale României.
„Noi, la Todirești, vrem să ținem acest obicei frumos de a purta ia, cămașa populară, deoarece aceasta a fost purtată dintotdeauna cu mândrie de bunicile noastre, prin gospodărie, de bunicii noștri, la aratul câmpului și chiar de flăcăii care mergeau în războaie și le-au pătat cu sânge pentru a păstra libertatea noastră, a neamului românesc. Noi trebuie să ne mândrim și când îmbrăcăm ia, trebuie să știm că cei care au purtat-o au fost oameni gospodari, oameni de vază și trebuie să ne mândrim cu asta. Este o plăcere ca an de an să sărbătorim ia și să arătăm lumii că noi românii, suntem un neam destoinic”, a declarat primarul comunei Todirești, Vasile Avram.
Edilul din Todirești a observat că, în ultima perioadă, tot mai multe persoane îmbracă portul popular din ce în ce mai des, lucru care îl bucură.
„Până în anii 90, bătrânii mergeau în fiecare duminică la biserică, îmbrăcați în straie populare. După anii 90, din păcate a apărut acea democrație, cum spunem cu toții prost înțeleasă în unele cazuri. În cazul portului popular, multora li s-a făcut rușine să îmbrace aceste straie. Între timp și-au revenit, au văzut că ia este un brand național și acum se mândresc îmbrăcând-o și purtând-o: la biserică, la nuntă, la cumătrie, la botez”, a mai declarat Vasile Avram.
La eveniment a fost invitată și Lidia Seserman, profesor pentru învățământul primar la Liceul Tehnologic Cajvana, o mare iubitoare a portului tradițional românesc. Aceasta a adus cu ea și 14 ii din colecția personală.
„Am răspuns cu mare drag domnului primar la invitația la această mare sărbătoare. Am adus 14 ii din colecția proprie, din lada de zestre. Cămașa populară este cea mai importantă piesă din costumul popular românesc care păstrează vie tradiția românească”, a declarat Lidia Seserman.
Costumul tradițional femeiesc este format din ie, poale, fotă, catrință sau maramă. Ia este bluza femeiască, confecționată din pânză albă de bumbac, de in sau de borangic și care se distinge, în funcție de regiune, atât prin motive cât și prin tehnicile de decorare, transmise de la o generație la alta, fapt care a conservat tradiția, bunul gust și unicitatea de la o generație la alta.
Lasa un raspuns