Pe data de 16 decembrie, la ora 12:00, la Ministerul Fondurilor Europene va fi semnat proiectul de extindere și modernizarea sistemelor de apă potabilă și apă uzată în județul Suceava în valoare de 234 de milioane de euro de care vor beneficia peste 220.000 de suceveni. Anunțul a fost făcut de către președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care a precizat că acest proiect este cel mai mare proiect al județului.
„Este cel mai mare proiect pe care îl implementăm de aproape un sfert de miliard de euro. E un lucru bun. Durata de implementare este de patru ani”, a spus președintele Gheorghe Flutur.
Acesta a precizat că proiectul prevede reabilitarea a cinci surse de apă și se construirea altor trei noi surse de apă la Vicovu de Sus, Marginea și Putna. De asemenea, proiectul prevede și extinderea aducțiunii de apă potabilă pe o lungime de 8,3 kilometri, însă se vor reabilita și înlocui conducte de aducțiune pe o lungime de 29,4 km.
De altfel, se vor construi cinci noi rezervoare de apă cu capacități între 500 și 3 000 de metri cubi și se se vor reabilita 13 rezervoare. De asemenea se vor construi 22 de stații de pompare a apei potabile și se vor reabilita patru stații.
Potrivit președintelui Flutur, vor fi montate conducte noi de aducțiune de apă pe o lungime de 295 de kilometri și se vor reabilita 18,9 kilometri de conducte.
Acesta a mai spus că rețeaua de apă uzată va fi extinsă cu 321 de kilometri și se vor reabilita 4,6 kilometri. Totodată se vor construi 107 stații de pompare a apei uzate.
Flutur a subliniat că prin proiect vor fi construite patru noi stații de epurare la Vicovu de Sus, Marginea, Putna și Dolhasca și se vor reabilita stațiile de epurare de la Suceava, Siret și Câmpulung Moldovenesc și, de asemenea, 40 de kilometri de rețele de refulare a apei uzate spre râuri.
Potrivit ACET Suceava, consumul lunar mediu pe persoană este de 2,3 mc de apă, iar gradul de conectare este aproape de 90% în urban și de 75% în urbanul mic și rural.
Președintele CJ Suceava a explicat că din 2020 vor fi cheltuieli noi în ceea ce privește gestionarea apei uzate, iar costurile provin mai ales din nămolurile rezultate în urma epurării apei uzate care trebuie neutralizate. Acesta a adăugat că reprezentanți ai CJ și ai ACET Suceava vor explica tuturor reprezentanților localităților beneficiare care sunt avantajele și îndatoririle, dar și ce înseamnă proiectul.
Prețul serviciilor de apă și canal va fi majorat
Deliberativul județeab a aprobat, joi, 5 decembrie, Planul anual de evoluție a tarifelor pentru furnizarea serviciilor publice de alimentare cu apă, colectare și tratare ape uzate conform rezultatelor Analizei Cost – Beneficiu pentru Proiectul regional “Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă. uzată din județul Suceava, în perioada 2014 – 2020”.
Potrivit acestuia, prețul apei potabile va crește de la 4,58 de lei fără TVA/mc în 2019 la 4,70 lei/mc în 2020, la 4,85 lei/mc în 2021, la 4,91 lei/mc în 2022 și la 4,96 lei/mc în 2023.
Pe de altă parte, prețul apei uzate va crește de la 3,16 lei/mc fără TVA în 2019, la 3,48 de lei/mc în 2020, la 3,55 lei/mc în 2021, la 3,83 lei/mc în 2022 și la 4,51 lei/mc în 2023.
Prin proiectul ”Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Suceava” promovat prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) se propun investiții pentru modernizarea sistemelor de apă și apă uzată în 14 localități din județul Suceava respectiv în localitățile: Suceava, Șcheia, Salcea, Fălticeni, Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Vicovu de Sus, Marginea, Siret, Sucevița, Putna, Dolhasca și Mitocul Dragomirnei, de care vor beneficia peste 200.000 de locuitori ai județului.
Lasa un raspuns