Legislaţia muncii este dură cu angajatorii care încalcă salariaţilor dreptul de a beneficia de zilele libere acordate de stat. Mai exact, amenzile pentru angajatorii care nu acordă zilele libere legale sunt cuprinse între 5 mii şi 10 mii de lei.
Totuşi, există şi categorii de salariaţi care, în zilele de sărbătoare legală, trebuie să se prezinte la muncă, angajatorii nefiind obligaţi să le acorde zilele libere stabilite de stat. Este vorba de acele domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza “caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii”.
De asemenea, şi angajaţii din unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică trebuie să lucreze în zilele de sărbătoare legală. Codul muncii prevede că pentru aceste categorii de salariaţi se stabilesc, prin Hotărâre de Guvern, programe de lucru adecvate, astfel încât populaţia să dispună de asistenţă medicală şi de alimentele de strictă necesitate.
Chiar dacă sunt nevoiţi să fie prezenţi la serviciu în ziua de 15 august, salariaţii au dreptul, conform legislaţiei muncii, să îşi ia o zi liberă în următoarele 30 de zile. Practic, până pe 14 septembrie, cei care au lucrat de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului pot solicita angajatorului o zi liberă.
Compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile se acordă şi angajaţilor din unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică.
Codul muncii mai prevede că pentru celelalte cazuri în care nu se acordă zile libere în sărbătorile legale „din motive justificate”, salariaţii trebuie să beneficieze de un „spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”.
Angajatorii care nu oferă compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau sporul indicat de legislaţia muncii pot fi amendaţi cu o sumă cuprinsă între 5 mii şi 10 mii de lei.
Pentru orice încălcare a prevederilor legale din domeniul relaţiilor de muncă, inclusiv cele referitoare la zilele libere legale, salariaţii îşi pot da în judecată angajatorii sau îi pot reclama la Inspecţia muncii.
La depunerea sesizării, angajaţii nu trebuie să prezinte niciun fel de dovezi, pentru că autorităţile vor controla angajatorul, urmând să-i solicite acestuia toate informaţiile sau documentele pe care le consideră necesare pentru rezolvarea cererii salariatului.
Lasa un raspuns