Discursul anti-UE nu ar trebui să aibă loc în România, o țară care este protejată de forțele militare pentru că face parte din UE și o țară care a câștigat mai mulți bani decât a investit în proiectul european. Faptul că România nu se implică în proiectele europene, este o realitate cruntă, dar totodată țara noastră are și numeroase probleme în atragerea fondurilor europene.

În anul 2017, România este unul dintre statele care a obținut mai mulți bani europeni decât a investit în bugetul european, în timp ce marile puteri precum Germania, Franța, Italia, Marea Britanie au ieșit pe pierdere și banii lor ajung să fie investiți în țările mai dezavantajate.

De altfel, din 2014 și până în 2017 (pentru că bilanțul pe 2018 încă n-a fost publicat), țara noastră a avut doar de câștigat din bugetul UE, potrivit unui raport al Guvernului:

  • În 2014, România a primit 5,9 miliarde de Euro din fondurile europene și a plătit 1,6 miliarde de Euro, ceea ce înseamnă un câștig de 4,3 miliarde.
  • În 2015, țara noastră a primit 6,4 miliarde de Euro din fondurile europene și a plătit 1,4 miliarde de Euro, adică un câștig de 5 miliarde.
  • În 2016, Guvernul a atins apogeul și a atras 7,3 miliarde de Euro din bugetul UE, deși a plătit 1,5 miliarde de Euro, având un câștig 5,8 miliarde de Euro.
  • În 2017, Guvernul a înregistrat o scădere abruptă și a mai atras doar 4,7 miliarde de Euro din fondurile europene, însă a investit în bugetul UE suma de 1,5 miliarde; câștigul total a fost unul de 3,2 miliarde.

Dacă tragem linie, în patru ani am investit în proiectul european 6 miliarde de Euro și am câștigat 24,3 miliarde de Euro, de patru ori mai mult.

Dintre statele UE, Franța este cea care reușește să atragă cele mai multe fonduri europene, potrivit unei statistici din 2017. Francezii absord 13,5 miliarde de Euro, însă investesc în proiectul european 16,2 miliarde, fiind pe pierdere. În același ani, Polonia a cotizat la bugetul UE cu 3 miliarde și a atras fonduri europene de 11,9 miliarde, de patru ori mai mult. Ungaria, o altă țară care critică UE, a cotizat în 2017 cu 0,8 miliarde și primit fonduri europene de 4 miliarde. Țările care și-au făcut un scop din a critica UE sunt atrase de fondurile europene, deși spun că nu le place UE.

Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Austria, Danemarca, Suedia, Finlanda sunt state care în 2017 au ieșit pe pierdere, investind mai mulți bani în proiectul european decât au atras prin fonduri europene.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.