Concursul de proiecte lansat de municipalitatea suceveană  prin intermediul platformei online „Implicat”, disponibilă pe site-ul Primăriei Suceava, a atras 43 de propuneri din partea populației. Din cele peste 40 de proiecte depuse, 29 au primit avizul favorabil al comisiei din cadrul unității administrativ teritoriale sucevene.

Astfel, toți cei care locuiesc, muncesc sau studiază în Suceava, cu vârsta împlinită de 18 ani, își pot exprima votul pentru proiectele preferate, declarate eligibile de Comisia tehnică de analiză din cadrul Primăriei.

Bugetarea participativă  crează cadrul unei relaţii de parteneriat  între administraţia publică şi cetăţeni, în vederea  implicării acestora  în mod activ, prin idei, sugestii, propuneri, la îmbunătățirea calității vieții la nivelul comunităţii locale. Cetăţenii sunt astfel încurajaţi să se implice în procesul de luare a deciziilor privind prioritaţile de investiţii de interes local, cu finanţare de la bugetul local. Astfel, bugetarea participativă devine un instrument important în activităţile administraţiei publice de dezvoltare socio-economică locală, imprimând calitate şi transparenţă procesului decizional, atât în conceperea, cât şi în implementarea programelor şi strategiilor de dezvoltare locală.

„Începând din această noapte de la ora 00:00 se pot vota proiectele din cadrul Bugetării participative. Din cele 43 de proiecte depuse, au fost aprobate, de către comisie, 29 de proiecte. Au fost depuse proiecte pe toate cele zece domenii de activitate, cele mai multe fiind pe infrastructură stradală”, a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

Edilul sucevean a mai precizat că valoarea bugetului propus, începând cu anul bugetar 2019, în cadrul procesului de bugetare participativă pentru proiectele selecţionate este de 1.000.000,  inclusiv TVA, iar valoarea estimată pentru un proiect propus trebuie să se încadreze în suma maximă de 100.000 de euro, inclusiv TVA.

Anual, prin bugetarea participativă se vor selecta  un  număr de 10 proiecte care vor fi cuprinse în bugetul de venituri și cheltuieli al Municipiului Suceava pentru acel exercițiu bugetar.

Domeniile de interes  din cadrul concursului de bugetare participativă sunt următoarele:

  1. Infrastructură stradală: asfaltare/întreţinere alei, străzi;
  2. Spaţii verzi şi locuri de joacă (înfiinţare, amenajare, reparare, întreţinere);
  3. Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei (îmbunătățirea căilor de acces, fluidizarea traficului, crearea de infrastructuri pentru siguranța rutieră, creșterea gradului de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități, propuneri de zone cu restricție auto, piste de biciclete, sisteme de supraveghere video);
  4. Amenajare spaţii publice (mobilier stradal, iluminat public, etc – amenajare, înființare, reparare);
  5. Infrastructură de sănătate;
  6. Infrastructură culturală;
  7. Infrastructură socială;
  8. Infrastructură sportivă;
  9. Infrastructură de educaţie;
  10. Digitalizare.

Printre proiectele respinse de comisia de specialitate se numără și asfaltarea străzii Petru Țuțea, întrucât, după cum a precizat primarul Ion Lungu, strada este privată, iar dacă nu va fi transferată în domeniul public al municipiului Suceava, nu se vor putea efectua niciun fel de lucrări. De asemenea, respins a fost și proiectul care prevede cumpărarea mai multor biciclete simple, pe motivul că bicicletele electrice reprezintă viitorul. Și proiectul care solicită modernizarea Pieței Agroalimentare din cartierul sucevean Ițcani a fost respins, întrucât studiul de oportunitate arată contrariul.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.