Potrivit statisticilor noastre, în primele 6 luni ale anului 2024, în județul Suceava  s-au înregistrat 955 cazuri confirmate de rujeolă (ianuarie 8 cazuri, februarie 12 cazuri, martie  141 cazuri, aprilie 289 cazuri, mai 333 cazuri, iunie 171 cazuri).

Dintre cele 955 cazuri confirmate de rujeolă, 561 (59 %) au necesitat internare din cauza complicațiilor: bronhopneumonie, insuficiență respiratorie, hepatită reactivă, sindrom diareic acut cu deshidratare secundară, encefalită.

In data de 20.06.2024, erau internate 38 de persoane cu rujeola în județul Suceava:

  • La Spitalul Clinic de Urgență „Sf.Ioan cel Nou” Suceava erau internate 26 de persoane cu rujeola, din care 23 copii și 3 adulti.
  • La Spitalul Municipal Radauti erau internați 5 copii cu rujeolă.
  • La Spitalul Municipal Fălticeni erau internați 2 copii cu rujeolă si 1 adult.
  • La Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc erau internați 4 copii cu rujeolă.

Personalul de specialitate din cadrul  Direcției de Sănătate Publică Județene Suceava a derulat, in perioada 17.06.-19.06.2024, activități de informare, educare, comunicare și consiliere a populației, in localitatile Vama si Patrauti, în vederea creșterii gradului de acceptare a vaccinării.

Direcția de Sănătate Publică Suceava face apel la vaccinarea copiilor:

Imunizarea prin vaccinare este cea mai sigură metodă prin care vă puteți proteja copiii. 

În cazul în care un copil vaccinat va contracta un virus, sistemul lui imunitar va ști să reacționeze, să lupte împotriva infecțiilor, va fi pregătit pentru a combate rapid și eficient boala.

𝐏𝐫𝐢𝐧 𝐯𝐚𝐜𝐜𝐢𝐧𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐢𝐛𝐮𝐢𝐭̦𝐢, 𝐚𝐭𝐚̂𝐭 𝐥𝐚 𝐛𝐢𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐫𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥 𝐜𝐚̂𝐭 𝐬̦𝐢 𝐥𝐚 𝐛𝐢𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞𝐠𝐢 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢

Atunci când un număr mare de persoane se vaccinează se obține imunitatea de grup, situație în care bolile nu se mai pot răspândi cu ușurință de la o persoană la alta.

,,𝐔𝐧 𝐯𝐚𝐜𝐜𝐢𝐧 𝐥𝐚 𝐭𝐢𝐦𝐩, 𝐨 𝐯𝐢𝐚𝐭̦𝐚̆ 𝐬𝐚̆𝐧𝐚̆𝐭𝐨𝐚𝐬𝐚̆ 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥𝐮𝐥 𝐭𝐚̆𝐮”.

De asemeni, in judetul Suceava au fost confirmate, de la inceputul anului si pana in prezent, 23 cazuri de tuse convulsiva, comparativ cu anul 2023, cand au fost confirmate doar 2 cazuri de tuse convulsiva.

Tusea convulsivă, cunoscută și sub numele de tuse convulsivă sau pertussis (sau popular, tuse măgărească), este o boală respiratorie contagioasă cauzată de bacteriile Bordetella pertussis. Este caracterizată prin episoade repetate de tuse severă și spasmodică, adesea însoțite de o respirație profundă și zgomotoasă. Aceste episoade de tuse pot fi atât de intense încât pot provoca vărsături, episoade de sufocare și, în cazurile severe, pot duce la complicații grave, în special la copiii mici.
În cazurile mai ușoare, tusea convulsivă poate fi confundată inițial cu o răceală sau o infecție respiratorie obișnuită, dar se caracterizează prin tusea persistentă și paroxistică care persistă săptămâni întregi. Vaccinarea este cea mai bună modalitate de prevenire a bolii, dar tratamentul timpuriu cu antibiotice poate ajuta la reducerea severității și la prevenirea răspândirii bolii în comunitate.

Tusea convulsivă, sau pertussis, este cauzată de bacteriile Bordetella pertussis. Aceste bacterii sunt extrem de contagioase și se transmit de la o persoană la alta prin picături de saliva expulzate în aer atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. Principalele cauze și factori implicați în transmiterea și dezvoltarea bolii sunt:

  • Bordetella pertussis: Este bacterie gram-negativă responsabilă de infecția respiratorie.
  • Transmiterea: Tusea convulsivă se răspândește prin picături de saliva sau secreții respiratorii ale persoanelor infectate, care sunt eliberate în aer când acestea tușesc sau strănută. Oricine inhalează aceste picături poate fi expus riscului de a dezvolta boala.
  • Contagioasă: Bordetella pertussis este extrem de contagioasă. Rata de infectare în rândul persoanelor nevaccinate este foarte mare.
  • Incubația: Perioada de incubație pentru pertussis este de obicei între 7 și 10 zile, dar poate varia între 4 și 21 de zile.
  • Vulnerabilitatea copiilor mici: Copiii sub vârsta de 1 an sunt cei mai susceptibili să dezvolte complicații severe, inclusiv pneumonia sau alte probleme respiratorii care pot duce la deces.
  • Imunitatea dobândită prin vaccinare sau infecție anterioară: Imunitatea la Bordetella pertussis poate fi dobândită prin vaccinare (vaccinul DTPa în copilărie și vaccinul Tdap în adolescență și adulți) sau prin trecerea prin boală, deși imunitatea naturală nu este permanentă și poate scădea în timp.
  • Factori de risc: Factorii care cresc riscul de a dezvolta pertussis sau complicații includ lipsa vaccinării, expunerea la persoane infectate, și condiții care afectează sistemul respirator.

Simptome tusei convulsive sunt:

  • dificultati de respiratie;
  • tuse violenta;
  • tuse rapida frecventa;
  • aport insuficient de lichide.
  •       nas infundat;
  •       febra scazuta;
  •       tuse usoara, ocazionala (nu se manifesta la bebelusi);
  •       apnee (pauze in respiratie care pun viata in pericol) si cianoza (aspect albastru sau purpuriu al pielii) la bebelusi si copii mici.

Reamintim faptul că cea mai eficientă metodă de prevenție este vaccinarea.

In perioada 01.01.2024-30.05.2024, conform datelor extrase din RENV, au fost administrate pentru prevenirea tusei convulsive,  un numar de 9267 doze de vaccin.

Directia de Sanatate Publica Suceava dispune de un numar suficient de doze de vaccin pertussis, care sunt distribuite lunar medicilor de familie, conform solicitarilor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.