Conceptul de sustenabilitate a devenit un subiect intens discutat în ultima perioadă. Persoane cunoscute din sfera socială, precum Alicia Silverstone, Simon Pegg, Leonardo DiCaprio, Marion Cotillard sau Greta Thunberg își dedică timpul și resursele financiare cu scopul de a îmbunătăți sănătatea mediului înconjurător. 

Chiar dacă posibilitățile noastre sunt limitate, putem contribui, în mod activ, la ocrotirea planetei prin mici schimbări ale obiceiurilor zilnice. Cum toate lucrurile încep din propria casă, transformarea locuinței într-un spațiu prietenos cu natura constituie un excelent pas de început. 

În marea de provocări întâlnite în aventura sustenabilității, găsirea unor metode de a păstra o temperatură plăcută în casă de-a lungul anotimpului cald poate să ridice câteva întrebări. În general, aerul condiționat este principalul aparat folosit pentru a diminua disconfortul termic. 

Deși majoritatea produselor de generație nouă beneficiază de o clasă energetică superioară, scăzând cantitatea de energie electrică consumată, utilizarea lor constantă produce efectul de seră, dăunător pentru sănătatea naturii. Iată cum poți ajuta. 

Ține geamurile închise în timpul zilei

Părerile sunt împărțite în această privință. Pe de o parte, multe persoane tind să lase geamurile întredeschise de-a lungul zilei, bazându-se pe faptul că aerul din exterior va crea o atmosferă plăcută în cameră. Ei bine, dacă aplici această idee, căldura va pătrunde imediat în casă, sporind disconfortul termic resimțit. 

În schimb, dacă vrei să aerisești camera, o poți face preț de câteva minute dimineața, când mercurul din termometre se află la un nivel acceptabil. În plus, acoperirea geamului folosind un set de draperii opace va ține la distanță razele soarelui. 

Investește în panouri voltaice 

În esență, rolul panourilor voltaice montate pe acoperiș este de a capta energia solară, pentru a o transforma în energie electrică. Pe lângă faptul că are un impact minim asupra mediului înconjurător, sistemul reduce vizibil consumul de energie electrică. Spre exemplu, panourile fotovoltaice de la Romstal beneficiază de o tehnologie de ultimă generație, ce garantează eficiență de peste 97,5% în primii 12 ani de utilizare. 

În plus, poți conecta baterii solare sistemului voltaic, utile în prezervarea energiei generate în timpul zilei, permițând utilizarea sa după lăsarea soarelui. 

Scoate din priză aparatele electrice 

Conform Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (A.N.R.E), aparatele electrice și gadgeturile inteligente consumă un volum însemnat de energie electrică, chiar dacă se află în modul stand by. Pe lângă faptul că un espressor prezintă pierderi de aproximativ 60 KWh/an, generează căldură inutilă, dacă nu este deconectat de la sursa de energie în momentele în care nu este utilizat. 

Prin urmare, de fiecare dată când pleci de acasă pentru o lungă perioadă de timp, ai grijă să scoți din priză toate aparatele, precum și încărcătoarele folosite pentru telefoanele mobile. 

Aplică folie UV pe geamuri

Rezistentă la umiditate și temperaturi ridicate, folia UV oprește intensitatea luminoasă a soarelui și absoarbe căldura, creând un echilibru termic plăcut în casă. Mai mult, împiedică pătrunderea în interior a razelor ultraviolete, vinovate pentru îmbătrânirea prematură a pielii și sporirea șanselor de arsuri solare sau afecțiuni oculare.

Responsabilitatea unui mediu înconjurător sănătos și curat revine fiecăruia dintre noi. Modificarea obiceiurilor de consum pare o sarcină dificil de atins. Însă, cu puțin antrenament, putem duce la bun sfârșit un joc important pentru viitorul planetei. 

 

Sursă foto: Shutterstock.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.