O delegaţie a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), condusă de secretarul de stat Georghe Scarlat, s-a aflat vineri, 10 iulie, la Vatra Dornei, pentru a discuta cu furnizorii şi procesatorii de lapte, dar și cu primarii din zonă, despre problemele actuale din acest sector, după ce grupul francez Lactalis a decis închiderea unităţilor de producţie de la Floreni şi Vatra Dornei.

Evenimentul a fost moderat de deputatul zonei de munte, Angelica Fădor, mai ales că problemele oamenilor din zonă nu reprezentau o noutate pentru aceasta, gazdă fiind Primăria Municipiului Vatra Dornei, prin primarul Ilie Boncheș.

La întâlnire au mai participat și reprezentanți ai Prefecturii Suceava, ai Consiliului Județean, ai Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), precum și primarii din Ciocănești, Panaci, Poiana Stampei și Șaru Dornei.

Ilie Boncheș, primarul municipiului Vatra Dornei, dar și gazda evenimentului, cu o vastă experiență în industria laptelui, a amintit că au existat vremuri în care laptele avea același preț ca benzina, sau făina de grâu, iar atunci oamenilor le era cu adevărat plătită munca. El a cerut măsuri URGENTE care să îi sprijine pe cei din acest sector.

 Vasile Cozan, care este și președintele GAL „Bazinul Dornelor”, a vorbit în numele fermierilor pe care îi reprezintă. Primarul a vorbit și despre Agenția Zonei Montane și Legea Muntelui, prin care Statul se angaja să aloce un miliard de euro pe o perioadă de 10 ani, pentru dezvoltarea zonelor montane din România, despre programul dedicat crescătorilor de animale care doresc să își achiziționeze un abator și le-a propus reprezentanților Ministerului Agriculturii să ia în calcul ca proiectele celor care sunt la începutul unei afaceri să primească finanțare din mai multe părți.

„Proiectele să fie finanțate cu ajutorul mai multor finanțatori, pe sistemul german, unde toți puneau mâna până făceau o fabrică să fie funcțională.
Pentru perioada 2021-2027, pentru Programul Leader, dacă s-ar putea aloca 15%. GAL-urile cred că au făcut cea mai bună absorbție și s-au văzut rezultatele. Aici, pe Bazinul Dornelor, avem 99,18% gradul de contractare pe GAL și eu sunt convins că dacă s-ar face o alocare mai mare pe Programul Leader, și sunt proiecte acelea mici, dar cu impact local, ar fi poate o soluție și pentru problema dumneavoastră”, a conchis primarul Vasile Cozan.”

Primarul comunei Poiana Stampei, Viluț Mezdrea, a susținut, la rândul său, nevoia de alocări financiare, prin AFIR și prin Agenția Zonei Montane, pentru investiții în fabrici de procesare a laptelui, în zonă, prezentând, totodată, și exemple de bune practici în accesarea fondurilor europene pentru acest sector din comuna sa.

Prezent la întâlnire, Radu Ciocan, primarul comunei Ciocănești, a vorbit despre problemele clare cu care se confruntă oamenii care se află în asociația de pe raza comunei și a cerut reglementări pentru a nu mai exista diferențe atât de mari, între asociații și cooperative. 

„Noi am încercat să ne asociem, suntem 250 de membri, însă ne-am unit sărăcia că n-am venit cu nu știu ce fonduri. S-a pus accent ani la rând pe asociere, iar mai apoi pe cooperative. Asociațiile nu pot accesa nicio măsură, nu pot primi niciun sprijin. Cred că asociațiile care își dovedesc bunele intenții trebuie sprijinite să își ducă proiectele la capăt”, a transmis primarul Ciocan.

Cătălin Iordache, primar al comunei Șaru Dornei, dar și fermier cu experiență, a prezentat un adevăr dureros: acesta a spus că a făcut un calcul, potrivit căruia producerea unui litru de lapte costă 1 leu 80. Doar să-l produci. Acesta a înființat un centru de colectare a laptelui, a căutat și alte societăți care doresc să cumpere lapte, iar astăzi fermierii care se îndreaptă spre acest centru primesc 1 leu și 40 de bani pe litru de lapte, însă tot nu este rentabil. Primarul a cerut reprezentanților Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale modificări legislative astfel încât și Primăria să poate deveni membru din cooperativă. 

„Dacă comunitatea va fi bogată, și Primăria va fi.  Vorbim, practic, de reglementări la parteneriatul public-privat”.

4 ORE DE DISCUȚII APLICATE CE SE VOR RELUA ȘI ÎN PREZENȚA MINISTRULUI AGRICULTURII ÎN SCURT TIMP

Deputatul Angelica Fădor a transmis, după întâlnirea de la sediul Primăriei Municipiului Vatra Dornei, că discuția cu reprezentanții Ministerului Agriculturii a produs efecte pozitive și a răspuns multor întrebări adresate de fermieri și de reprezentanții administrațiilor publice locale din zona Dornelor.

VIDEO

La rândul său, secretarul de stat George Scarlat a încheiat întâlnirea de la Vatra Dornei spunând că județul Suceava are un mare avantaj și anume acela că s-a creat un brand prin proiectele „Hai în Bucovina” și „Produs în Bucovina” și că de acum este nevoie ca oamenii de aici să valorifice acest avantaj, iar în acest sens sprijinul ministerului va fi total.

VIDEO

Pe lângă secretarul de stat George Scarlat s-a aflat secretarul de stat Aurel Simion și președintele APRIL (Asociația Patronală Română din Industria Lapelui), Dorin Cojocaru. 

A mai participat la dezbateri și directorul executiv al Direcției Agricole Suceava,Duță Haralampie.

La Vatra Dornei va reveni și ministrul Agriculturii, precum și președintele CJ Suceava, pentru a prezenta măsurile concrete ce vin în sprijinul acestui sector.

One Response

  1. Margueritte_Kliupa

    Da,acuma că discuțiile au durat 4 (patru) ore iar madam Fădur a arborat un frumos compleuaș de circumstanță,după ce că s-a și pozat pentru proces-verbal cu delegatul de la minister,îmbrăcat și el într-o frumoasă ținută de cioban urban,deci,după toate astea,este clar că francezii vor băga in marchearierre și vor veni inapoi,cu fabrici,cu brand,cu tot,iertați-ne domnu’ Ghiță că v-am jignit,nu mai facem,iaca ,recunoaștem că am profitat că dvs. erați la o ședință foto de asfaltare de ulită și am plecat pe șestache…
    Nici vacile nu vor mai fi triste,nici boii,avem și un mare avantaj,dupe cum zice,ritos,domnu Scarlat,că avem „Hai în Bucovina”și „Produs în Bucovina”,astea au,pesemne,un impact major in PIB,mai oleacă și depășim Vasluiul,de acolo n-a plecat nici un francez dar sunt semnale că nici nu vor veni,iaca și Teleormanu stă o tură,chiar și Botoșaniul mai lasă din viteză,iar domnu președinte Flutur n-a venit că tocmai ce tăia panglica pe care o mai tăiase dar se lăsa greu al unei noi curse de avion,să vină și diasporenii din Larnaca cu kovidu lor corcit,greco-turcesc,ca să-l mai balanseze pe cel de la Mironu și Bosanci…
    Că o să mai vină și domnul Lajos Orban să ne viziteze,aplicat,chiar la Dorna ca să La Dorna ,deși nu se înțelege,el când a fost acuma cca câteva zile,despre ce a discutat cu domnul Boncheș,nu se știa nici cu kuru de Lactalis? Toate chestiile astea au apărut ,așa,brusc,spontan și fără veste după ce au fugit francezii,adecă lucrurile mergeau bine,totul fuseseu pus la punct de către domnul Lajos Orban și,când colo,pupăza zbârr pe o dugheană…
    Dar este clar că CJ nu va sta cu mâna în kur,cum se zice,vor fi panglici de tăiat,de scos pe nas,avem acest incident trecător,se vor inaugura noi festivaluri se vor trage gaze noi,aeroporturi,va fi o cursă Dealu Floreni – Memmingen,numai să meargă din nou domnu Flutur în vizita sa anuală,să se tragă în poză,acolo… Iar doamna Fădur va ieși cu noi compleuașe,totul a fost făcut,noi am zis,noi am arătat,noi am cerut ,acuma să vedem ce zice și frnacezul dacă nu-i crapă obrazul că am foat oameni cu ei…
    Or trece ele și alegerile astea,am trecut noi de pericolul kovidal, da’păi n-om trece noi și de laptele ăsta?
    Doar o mică observație la acest uriaș succes de echipă: din poze au lipsit trâmbițașii,gorniștii domnului Flutur,dar pesemne că este o explicație tehnică,cum se aude – să se fi dus cu instrumentarul de lucru ca să ungă muștiucurile cu seu de tufă,ca urmare a suprasolicitării la cele două branduri menționate mai sus de către domnul Scarlat,noroc că le avem…

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.