Deschiderea oficială a manifestărilor prilejuite de împlinirea a 630 de ani de atestare documentară a Sucevei a avut loc sâmbătă, începând cu ora 11:00, la Cetatea de Scaun a Sucevei, în Sala Voievozilor Moldovei, cu discursurile mai multor oficialități, în frunte cu președintele Consiliului Judeșean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul muncipiului Suceava, Ion Lungu, și prefectul municipiului Suceava, Mirela Adomnicăi.
Tot atunci, s-a citit documentul de atestare documentară a Sucevei – Scrisoarea Principelui Moldav Petru I Mușat, adresată Regelui Poloniei Vladislav II Jagello, în care este menționat marele împrumut financiar de „trei mii de ruble de argint frâncesc”, de către actori ai Teatrului „Matei Vișniec” Suceava.
Edilul sucevean Ion Lungu le-a mulțumit celor prezenți la sărbătorirea a 630 de ani de la atestarea documentară a Sucevei.
„Se împlinesc 630 de ani de când domnitorul Petru I Mușat a mutat capitala de la Siret la Suceava. Astăzi Cetatea Sucevei se prezintă falnică și măreață. Acest lucru se datorează faptului că, așa cum se știe, în ultimii ani, aici au avut loc lucrări ample de restaurare, pe un proiect european, inițiat de Primăria municipiului Suceava și implementat împreună cu Consiliul Județean. Suceava a fost declarată destinație europeană de excelență și un rol important l-a avut tocmai Cetatea de Scaun. Un lucru foarte important, care ne bucură, e că an de an cresc numărul turiștilor care ne vizitează orașul”, a declarat Ion Lungu.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a menționat că Suceava reprezintă un pilon de civilizație pentru această zonă.
„În 2017, 200.000 de turiști au călcat pragul cetății. Asta a însemnat renașterea întregii zone și a orașului, a turismului, și sunt convins că în continuare vor veni mulți turiști și vom avea multe evenimete. Suceava este kilometrul 0 al turismului și al manifestărilor culturale din această parte de țară. (…) Trebuie să vorbim despre Ștefan și despre Moldova. Avem legitimitatea și obligația să o facem. Istoria și viața sunt destul de nedreapte uneori, dar suntem obligați în fața ei să vorbim mai apăsat despre istoria adevărată a Moldovei. Această zonă a fost capitală a Moldovei și trebuie să rămână capitală culturală a zonei”, a transmis Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava.
Prefectul județului Suceava, Mirela Adomicăi, a vorbit despre importanța culturii și învățământului în istoria orașului.
„Faptul că astăzi aniversăm 630 de ani de atestare documentară a Cetății și a orașului aici, într-un complex arhitectonic complet consolidat, demonstrează că prezentul poate rezona cu trecutul istoric și asta datorită nouă, tuturor, pentru că ne-am străduit de-a lungul timpului să păstrăm emblema acestui oraș. Avem un festival medieval care, de ani de zile atrage tot mai mulți turiști. Avem instituții de cultură care se străduiesc să dezvolte viața culturală a orașului. Avem elevi care vin în cetate și primesc prețioase lecții de istorie datorită celor de la Muzeul Bucovina. Toate acestea demonstrează că cetatea și orașul au șansa ca, pe mai departe, împreună, să parcurgă alți ani de istorie comună”, a declarat Mirela Adomnicăi.
Reprezentanții municipiului Sosnowic din Polonia, localitate înfrățită cu municipiul Suceava, au vorbit despre colaborarea și contactele legate între cele două localități care „sunt un exemplu despre cum este posibil, cu pași mici, din inițiative cetățenești, să se construiască o lume mai bună, mai prosperă și mai sigură, cum se poate dezvolta casa europeană comună, în care trăim și în care vor trăi copiii și nepoții noștri”.
Senatorul PSD Virginel Ionache i-a îndemnat pe cei prezenți să contribuie împreună la dezvoltarea Sucevei.
„Suceava are nevoie de o dezvoltare continuă. Suceava trebuie să se dezvolte folosind ca și pilon principal Universitatea Ștefan cel Mare. La Suceava trebuie să fie un învățământ puternic, de calitate, pentru că și citez un mare om al acestei țări, așa cum avem educația așa vom avea și poporul. Haideți împreună să creăm climatul unei dezvoltări armonioase a acestui oraș, a acestui județ, să nu ne mai împotmolim în noroiul acesta care la un moment dat nu face bine nimănui”, a declarat Virginel Iordache.
La eveniment au participat și deputații Angelica Fădor și Ioan Balan, rectorul USV Mihai Dimian, viceprimarul Sucevei Marian Andronache, primarul orașului Siret, Adrian Popoiu, primarul orașului Liteni, Tomiță Onisii, primarul comunei Moara Eduard Dziminschi, dar și primarii din Hotin și Soroca, din Republica Moldova.
Lasa un raspuns