Majoritatea candidaților pregătesc din timp răspunsurile cele mai bune despre studiile și experiența lor profesională. Dar puțini candidați se gândesc ce să întrebe la un interviu de angajare. Iată câteva întrebări cheie pe care să le pui unui angajator, dar și întrebările pe care trebuie să le eviți.

Fă-ți lecțiile înainte să mergi la interviu! Sună ca un clișeu, dar mulți candidați nu caută informații din timp despre compania la care au fost chemați pentru recrutare.

Ține cont de firmele la care ai depus cv-uri și caută din timp informații despre profilul lor, despre produsele și brand-urile pe care le au. Astfel, vei evita întrebări cheie care te descalifică din start.

Ce întrebări să eviți la interviu

  1. Cu ce se ocupă firma? Ce produceți sau ce servicii oferiți?

O astfel de întrebare arată un dezinteres total față de angajator. Dacă nu știi să cauți informații despre firma la care ești chemat, dacă nu știi deja cu ce se ocupă și ce produse are, atunci înseamnă că nu ești interesat, iar această atitudine te descalifică.

   2. Ce concurenți aveți?

Evită și această întrebare, deoarece ea trădează faptul că tu nu știi prea bine la cine vrei să te angajezi, că nu cunoști profilul sau brand-urile puternice ale companiei. Fie că îți cauți locuri de muncă în Satu Mare sau locuri de muncă în Focșani, fie că vrei o companie internațională sau o firmă locală, trebuie să știi din timp cu ce se ocupă și care ar fi concurența ei.

   3. Ce alte posturi disponibile aveți?

Acest gen de întrebare arată de la bun început că nu ești interesat de poziția pe care ți-o oferă angajatorul și că ai depus un cv doar la întâmplare.

    4. Când pot să îmi iau concediu?

Nu întreba niciodată la un interviu de angajare când se poate lua concediu, fie el de odihnă sau concediu medical. Angajatorul va rămâne cu impresia că nu ești un profesionist dedicat și că nu te interesează prea mult poziția oferită.

Informații despre concediu vei primi după angajare de la biroul de resurse umane.  

   5. Cum va fi amplasat biroul meu?

În cazul în care ești mai pretențios în privința locului de muncă și vrei un birou cu lumină naturală sau cu aer condiționat, nu te grăbi să arăți acest lucru chiar de la primul interviu de angajare. Cu siguranță, pe parcurs, se vor găsi soluții să lucrezi în condiții optime.

   6. Ce salariu oferiți?

Angajatorul este cel care deschide subiectul legat de salariu și îți va propune o sumă. Abia atunci poți negocia sau poți refuza propunerea. Dar nu te grăbi să întrebi tu ce salariu se oferă. Așteaptă să auzi suma propusă și cântărește bine propunerea.

   7. Cine conduce departamentul?

Într-o companie internațională, care oferă mai multe locuri de muncă în București sau în alte orașe mari de provincie, este firesc să există o concurență între angajați pentru anumite posturi de conducere. Dar, dacă întrebi de la primul interviu, cine conduce departamentul s-ar putea ca întrebarea ta să fie interpretată greșit. Se va crede că ești interesat de un post de conducere și de avantajele materiale, înainte să demonstrezi ce abilități ai și cât de bun ești în domeniul tău.

În companiile mari, persoanele aflate în conducere sunt trecute pe site-ul lor de prezentare și te poți interesa singur cine conduce departamentul în care vrei să te angajezi. Dar evită să pui această întrebare la un interviu de angajare.

Întrebări pe care este bine să le pui la interviu

Iată și o listă de posibile întrebări pe care este bine să le pui la interviu și care te pun și pe tine într-o lumină favorabilă.

  1. Doriți să clarific anumite aspecte din cv-ul meu sau din subiectele discutate?
  2. Vă mai pot oferi alte informații despre pregătirea mea care vă pot ajuta să luați o decizie?
  3. Postul oferit este un post nou sau este un post vechi în companie?
  4. Nu a dorit niciun alt coleg să promoveze pe acest post?
  5. Care credeți că ar fi provocările mai dificile ale acestui post?
  6. Care este numărul de angajați și care este vârsta medie a angajaților dvs.?
  7. Aveți în vedere dezvoltarea unor anumite departamente sau sectoare în viitorul apropiat?
  8. Îmi puteți spune care ar fi problemele mai stringente cu care se confruntă compania?
  9. Ce etape urmează după primul interviu și când mă pot aștepta să fiu contactat?

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.