Ziua de 8 Martie este cunoscută în întreaga lume ca sărbătoarea internațională a femeii. Luna martie este prima lună de primăvară, luna în care natura renaște și razele soarelui încep să ne încălzească sufletele. Dacă evenimentul coincide, ca perioadă din an, cu un nou început, semnificaţiile acestuia sunt legate şi de lupta femeilor pentru dobândirea unor drepturi, confundându-se ulterior cu o sărbătoare a mamelor în țările din fostul bloc sovietic.
Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în fiecare an pe data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violența care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 martie, în 1975 — Anul internațional al femeii.
Data de 8 martie este asociată cu primăvara, iar unul dintre principalele simboluri ale acestei zile sunt florile. Se spune că „mascota” internațională a Zilei femeii este laleaua. Aceasta reprezintă un simbol al primăverii și trebuie să fie oferită femeilor de ziua lor.
Data de 8 martie este dedicată mai mult mamelor în țările baltice. Ele primesc cadouri și flori. În Rusia, conotația politică a dispărut, iar de 8 martie toate femeile din țară primesc flori.
În Italia, de 8 Martie sunt organizate reuniuni pe tema afirmării drepturilor femeilor, a siguranţei acestora la locul de muncă, a sănătăţii. În această zi, bărbaţii din Italia oferă femeilor mimoze galbene. Mimozele galbene şi ciocolata sunt cadouri oferite frecvent şi femeilor din Rusia şi Albania.
În Portugalia şi nu numai, femeile sărbătoresc seara zilei de 8 Martie în oraş, în grupuri formate numai din reprezentante ale sexului frumos. Femeile din Pakistan celebrează în fiecare an, luptele acestora pentru drepturile femeii şi încercările de natură culturală sau religioasă prin care au trecut acestea, conform alba24.ro.
În China, pe 8 martie, femeile se bucură de o după-amiază liberă. În această zi, bărbaţii dăruiesc flori şi mici cadouri femeilor din viaţa lor – soţiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor şi colegelor.
În România şi în Bulgaria se păstrează obiceiurile de dinainte căderii comunismului. În acele vremuri, de 8 Martie, de Ziua Mamei, copiii le făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor.
Tradiția spune că nu trebuie să te cerți cu mama ta sau cu femeie iubită în această zi de sărbătoare pentru că acest lucru ar putea aduce ghinion.
Lasa un raspuns