În primăvara acestui an, Holzindustrie Schweighofer a demarat un studiu pentru evaluarea propriilor terenuri împădurite în ce privește răspândirea pădurilor cu valoare ridicată de conservare – așa numitele păduri virgine și cvasi-virgine. Grupul Schweighofer deține în prezent 14.666 ha de pădure în România. „Studiul este un rezultat important al dialogului structurat pe care îl purtăm cu Agent Green și alte organizații de ceva vreme și este perfect aliniat cu noua politică a companiei, care subliniază rolul pe care protejarea biodiversității îl joacă pentru compania noastră”, a explicat Michael Proschek-Hauptmann, Director de Conformitate și Sustenabilitate. Identificare pădurilor cvasi-virgine și a altora cu valoare ridicată de conservare s-a desfășurat sub îndrumarea ONG-ului Agent Green.
România protejează pădurile virgine și cvasi-virgine. În practică, aceasta înseamnă că în pădurile respective nu se vor mai executa lucrări, iar unicitatea lor este astfel păstrată pentru generațiile viitoare. Fundamentul pentru protecția acestor păduri este Catalogul Național al pădurilor virgine și cvasi-virgine. Studiul a evidențiat peste 430 ha de astfel de păduri pe terenuri în proprietatea Grupului Schweighofer. Alte 250 ha de păduri cu valoare ridicată de conservare, cu importante nuclee de biodiversitate, au fost de asemenea identificate.
În pasul următor, autoritățile vor fi înștiințate cu privire la acest studiu. Garda Forestieră va decide includerea acestor suprafețe în catalogul oficial al pădurilor virgine și cvasi-virgine din România. Primele 84 ha vor fi supuse analizei autorităților în următoarele zile. Este vorba de două suprafețe aflate în Mușa (Buzău) și Nucșoara (Argeș). Aceste patrimonii naturale sunt neatinse de orice fel de exploatare forestieră de mai bine de 40 de ani. Rezultatele studiului pentru celelalte suprafețe vor fi transmise autorităților după anumite clarificări necesare în acest punct. Între timp, Grupul Schweighofer se angajează să nu intervină în nici un fel în zonele respective pentru a proteja valoarea naturală a acestora.
„Nu s-au desfășurat activități de administrare sau economice de câteva decenii. Aceste păduri sunt practic neatinse. Grupul Schweighofer își asumă responsabilitatea de a le proteja în această stare pentru viitor”, a declarat Michael Proschek-Hauptmann.
„Cred că este un exemplu minunat pentru modul în care proprietarii de păduri din România pot contribui la identificarea și protejarea pe termen lung a pădurilor valoroase din Carpați. Totodată, dorim să sprijinim România în eforturile de a-și ocroti patrimoniul natural. Pentru Grupul Schweighofer, angajamentul de protejare a biodiversității este clar și ferm. Iar pădurile virgine reprezintă, bineînțeles, arhetipul naturii neîmblânzite, care comandă respectul nostru”, a mai adăugat Proschek-Hauptmann.
Mai multe informații
Pădurile României sunt în creștere
În ultimii 15 ani suprafața împădurită a României a crescut cu 495.000 ha, această suprafață fiind mai mare decât aria parcurilor naționale (320.000 ha). Între anii 2000 și 2015 suprafața împădurită a țării a crescut de la 27,7% până la 29,8%[1] .
Noile măsuri Holzindustrie Schweighofer pentru o industrie sustenabilă a lemnului
- Holzindustrie Schweighofer susține introducerea standardelor FSC® în România prin plata unui bonus de 10 RON/m3 pentru buștenii certificați FSC®
Pentru a asigura un lanț de aprovizionare durabil în România, care să îndeplinească standardele înalte ale FSC®, Holzindustrie Schweighofer plătește furnizorilor săi un bonus pentru buștenii certificați FSC®. Din 2012, Holzindustrie Schweighofer a plătit un total de 5,65 milioane RON (€1,25 milioane) pentru acest bonus FSC®.
- Monitorizare prin GPS – transparență în lanțul de aprovizionare
Holzindustrie Schweighofer a implementat în România un sistem de monitorizare prin GPS (Timflow). Sistemul depășește cu mult toate cerințele legale. Toate camioanele care livrează buștean la fabricile de cherestea ale companiei sunt echipate cu un dispozitiv GPS care demonstrează locul exact de încărcare a buștenilor. Rezultatele sunt accesibile publicului pe www.timflow.com
- O mai bună consultare cu părțile interesate
Pe parcursul ultimilor doi ani, Holzindustrie Schweighofer a îmbunătățit și a intensificat dialogul cu toate părțile interesate. Compania și-a asumat un dialog deschis și transparent cu ONG-urile și societatea civilă. Avem același obiectiv: asigurarea sustenabilității în industria de prelucrare a lemnului.
- Audit cuprinzător realizat de renumitul grup Indufor
În ianuarie 2016, Holzindustrie Schweighofer a analizat procesele sale interne în profunzime. Firma de consultanță finlandeză Indufor a examinat toate procesele, precum și lanțul de aprovizionare și toate fabricile din România. Concluzia raportului: sistemul de due diligence al Holzindustrie Schweighofer depășește cu mult reglementările în vigoare și e în perfectă conformitate cu standardele stabilite de Regulamentul Uniunii Europene privind lemnul (EUTR).
- Controale stricte pentru zone cu risc
Holzindustrie Schweighofer a dezvoltat un sistem pentru minimizarea riscurilor, sistem bazat pe hărți ale Asociației pentru Certificare Forestieră, care identifică zone de risc pentru tăieri ilegale. În cazul în care Holzindustrie Schweighofer cumpără lemn din aceste zone sau din depozitele situate în imediata apropiere a parcurilor naționale sau a pădurilor virgine, angajații noștri verifică documentele necesare recoltării legale a lemnului (actul de punere în valoare, amenajamentul silvic) cu atenție maximă.
- Echipa de conformitate consolidată
Un proces riguros de due diligence necesită un număr adecvat de experți bine instruiți. Recent, Holzindustrie Schweighofer și-a dublat echipa de certificare și conformitate, ajungând la 16 experți care lucrează pentru companie.
- Renunțarea la furnizorii care nu respectă politica de achiziții a Holzindustrie Schweighofer
În cazul în care furnizorii nu respectă politica de achiziții a companiei, aceștia sunt excluși din lanțul de aprovizionare.
- Holzindustrie Schweighofer nu acceptă lemn provenit din parcurile naționale
Holzindustrie Schweighofer a implementat în România politica „Zero transporturi din parcurile naționale”, deși legislația permite recoltarea lemnului din zonele tampon ale parcurilor naționale.
- Training de conformitate și anti-corupție
Pentru angajați, în special pentru cei care se ocupă de achiziții, Holzindustrie Schweighofer organizează în mod regulat training-uri de conformitate și anticorupție.
- schweighofer-initiative.org
Holzindustrie Schweighofer este angajat într-un dialog public transparent și deschis. Site-ul web www.schweighofer-initiative.org este parte a contribuției companiei la acest demers și prezintă eforturile de a îmbunătăți dialogul deschis pe teme de sustenabilitate în industria lemnului.
Despre Grupul Schweighofer
Grupul Schweighofer își are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experiență în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activități și în producția de energie din surse regenerabile, silvicultură și afaceri imobiliare. Divizia industrială a Grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea și două fabrici de producție a panourilor din lemn și o fabrică de cherestea în Germania. Grupul este lider în industria europeană a prelucrării lemnului, având în acest moment aproximativ 3.500 de angajați. Holzindustrie Schweighofer exportă produsele sale în peste 70 de țări din întreaga lume.
Lasa un raspuns