Oricine deține un animal de companie știe cât este de important ca acesta să beneficieze de atenția cuvenită pentru ca sănătatea să nu îi fie pusă în pericol. Există o sumedenie de factori ce pot avea un impact negativ din acest punct de vedere, de aceea un animal de companie aduce cu sine o mulțime de responsabilități.

Specialiștii clinicii Fanvet din Suceava, despre care se găsesc detalii complete pe pagina fanvet.ro, ies în întâmpinarea tuturor cu o serie de sfaturi utile, un mic ghid ce are ca subiect deparazitarea prietenilor necuvântători. Tot de aici cei interesați pot să afle informații cu privire la simptomele pe care le au animalele de companie atunci când au paraziți, dar și cum se poate preveni infectarea lor.

Care sunt cauzele apariției paraziților în rândul animalelor de companie?

De obicei apariția acestora este favorizată de anumite condiții sezoniere. Sunt factori care vizează în mod deosebit o imunitate scăzută, dar cei mai remarcați sunt cei de mediu – aici se încadrează creșterile de temperatură, vegetația abundentă sau umiditatea prea ridicată. Sunt fără doar și poate aspecte ce își aduc contribuția în creșterea riscurilor de apariție a parazitismului în rândul animalelor de companie. În general contaminarea mediului ambient este principala sursă de paraziți.

Specialiștii din spatele site-ului fanvet.ro țin să menționeze faptul că cele mai multe dintre animalele de companie sunt purtătoare, dar și eliminatoare de elemente ce sunt infestate cu paraziți aflați în stadii diverse de contaminare. Astfel, aceștia sunt preluați mai departe – este practic modalitatea cea mai rapidă de transmitere a paraziților.

Un alt motiv pentru care apar paraziții îl reprezintă consumul de carne crudă sau a celei care nu este preparată termic suficient. Apar astfel parazitozele interne. Fără un tratament corespunzător, paraziții traversează placenta – în cazul femelelor gestante – și sunt transmiși și către pui.

Clasificarea paraziților și simptomele cele mai frecvente ale infestării manifestate

Din seria paraziților intestinali cei mai des întâlniți se remarcă teniile, coccidiile și scarazii, iar din rândul celor externi – căpușele, puricii și dermtofiții.

Proprietarii animalelor își pot da seama că aceastea trec printr-o astfel de problemă după simptomele pe care le prezintă: lipsa de energie, scăderea în greutate, scaune moi în alternanță cu cele ce includ sânge sau tulburările de digestie.

Atunci când nu li se oferă tratamente corespunzătoare, există posibilitatea ca paraziții să migreze spre alte organe, favorizând astfel tusea, anemia, dar și paralizii sau manifestări nervoase – depinde de locul în care aceștia se află.

Soluții pentru deparazitarea externă

Există pe piață o multitudine de produse de utilizat în acest scop, însă recomandarea experților Fanvet.ro este de a beneficia de un consult medical și de a ține cont de recomandarea medicului. Sunt anumite aspecte în funcție de care se realizează tratamentul de deparazitare, precum greutatea, vârsta, starea de sănătate a animalului și nu numai.

În general spray-urile antiparazitare se utilizează și la vârste fragede, atât în ceea ce privește pisicile, cât și câinii. După 4 săptămâni se poate utiliza pudră antiparazitară și după 8 săptămâni stăpânii pot folosi soluții administrate cu ajutorul pipetelor. Când cățeii au trecut pragul de 4 luni, pot beneficia de produse ce se aplică pe piele și trebuie utilizate pentru o lună, după caz. Specialiștii clinicii menționate recomandă și purtarea zgărzilor antiparazitare pentru o protecție îndelungată.

Probabil că foarte mulți se întreabă dacă aceste probleme pot fi evitate și ce soluții există pentru eliminarea cât mai rapidă și eficientă a paraziților. Fiecare caz în parte este diferit, iar din această cauză, realizarea unui consult de către un medic veterinar este prioritară.

În orice caz, este indicată realizarea unei deparazitări în timp util, pentru că amânarea are ca rezultate apariția altor boli nedorite. Este un lucru valabil atât în cazul paraziților interni, cât și a celor externi. Chiar este recomandată realizarea acesteia în mod periodic, fiind cea mai bună modalitate de a preveni transmiterea de boli și către om.

Este un lucru de importanță majoră atât pentru sănătatea animalelor de companie, cât și a stăpânilor. În situațiile în care nu se iau măsurile corespunzătoare sau acestea nu se realizează corect, manifestările pot provoca simptome nedorite. Tratamentele sunt deci indicate pentru a evita complicațiile serioase pentru care uneori nu se mai găsesc soluții din cauza avansării afecțiunilor generate de prezența paraziților.

Recomandarea celor de la fanvet.ro este de a apela la ajutorul medicului veterinar încă de la apariția primelor simptome. Pe site-ul menționat se găsesc soluții complete pentru probleme de acest fel, dar și altele cu care se confruntă animalele de companie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.