Unitatea de asistenţă medico-socială din Broşteni, care funcţionează pe post de cămin-spital, deoarece asigură şi urgenţele medicale din zonă, se confruntă cu mari probleme financiare.

Fosta colonie minieră are în acest moment circa 6.200 de locuitori, iar suma pe care Primăria o colectează din taxe și impozite, anual, este de 600.000 lei. Pentru menținerea și funcționarea acestei unități medicale în aste an este nevoie de 750.000 de lei.

Unitatea de asistenţă medico-socială din Broşteni

În opinia primarului orașului Broșteni, Nicolae Chiriac, soluțiile ar fi înființarea unei unități private tip cămin de bătrâni sau preluarea la Consiliul Judeţean, însă şi acest transfer este dificil de realizat, tot din motive financiare.

Costurile privind funcționarea acestei unități de asistenţă medico-socială au ajuns foarte mari. În acest moment primăria alocă peste 3.000 de lei și Ministerul Sănătății 1.100 de lei, pentru fiecare bolnav per pat la acest azil. În acest an ar trebui să dăm din bugetul Primăriei 750.000 de lei, ori noi din taxe și impozite pe terenuri și clădiri încasăm 600.000 de lei și ar mai trebui să luăm încă 150.000 de lei de la mijloace de transport.

Bugetul nostru este de 1.600.000 de lei cu tot cu amenzile care reprezentau 200.000 de lei, ori această sumă poate nici să nu fie, fiindcă majoritatea cetățenilor și-au plătit amenzile pentru a-și putea plăti taxele și impozitele.

La suma de 750.000 de lei se adaugă și circa 300.000 de lei bani pentru serviciul de apă și canal, deci în total cheltuim 1.050.000 lei cu această Unitatea de asistenţă medico-socială. Am dori să facem niște investiții în localitate pentru că sunt foarte multe nevoi, ori noi dăm peste 75% din buget la această unitate medicală.

Ca și soluție ar fi transformarea acestei unități medicale într-un azil prin înființarea unei unități private așa cum sunt la Sucevița, Ilișești etc, sau preluarea de către Consiliul Județean printr-un parteneriat la care noi să ne asumăm o cotă parte”, a declarat Nicolae Chireac, primarul orașului Broșteni.

În cadrul ședinței ordinarea a Consiliului Județean, consilierul județean PSD, Gică Apetriia a arătat că unitatea de asistenţă medico-socială de la Broșteni, este la 60 de km de Vatra Dornei și 130 de km de Suceava, deservind atât bătrânii bolnavi cât și oferind servicii minimale până când ajunge o ambulanță pentru a prelua bolnavul.

„Cred că ar fi bine să gândim o soluție ca această unitate să nu se închidă, și ar trebui să fie preluată fie de Consiliul Județean, fie de Ministerul de resort pentru că orașul Broșteni are nevoie de această unitate medicală”, a declarat Apetrii.

În replică, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur i-a răspuns consilierului Apetrii că unitatea de asistenţă medico-socială de la Broșteni nu poate fi preluată de CJ, deoarece mai are încă cinci unități de acest gen în subordine și ar greva județul de investiții în infrastructură.Singura variantă găsită de executiv ar fi sprijinirea actului medical, nu și pe care îl joacă în acest moment aceată unitate medicală- azil de bătrâni.

Este o problemă mai mult din partea salariaţilor, care sunt destul de mulţi. Ei trebuie să-și rezolve problema în mod echilibrat. Una e să fie un punct întărit care să presteze servicii medicale, ceea ce susţin cu toată forţa, și alta este ce funcţionează acolo. De fapt, e un cămin de bătrâni”,  a afirmat Gheorghe Flutur.

Trebuie precizat faptul că înființarea unui azil privat în locul spitalului ar duce la scăderea costurilor privind funcționarea, deoarece nu ar mai intra sub incidența Hotărârii de Guvern privind costul mediu de bolnav de 4.600 de lei.

Unitatea de asistenţă medico-socială din Broşteni

La Broşteni sunt 27 de angajaţi, din care un medic, câteva asistente medicale și restul personal auxiliar, şi 25 de bolnavi, raportul fiind optim, deoarece este vorba despre pacienţi, marea majoritate imobilizaţi la pat, cu afecţiuni cronice grave, care necesită multiple acţiuni de îngrijire, tratarea și întreținerea acestora făcându-se în trei schimburi. Din cei 25 de bolnavi 11 sunt din alte localități foste miniere precum Gura Humorului, Crucea, Vatra Dornei, etc.

Cadrele medicale sunt plătite de Ministerul Sănătății, dar în ultimul trimestru al anului 2017 Primăria Broșteni a trebui să plătească 50.000 pentru a le acoperi salariile, deoarece ministerul de resort nu a mai avut bani.

În 2017 Unitatea de asistenţă medico-socială din Broşteni a avut la dispoziție un buget de circa 1.400.000 de lei din care 600.000 de la Primăria orașului, 350.000 de la Ministerul Sănătății, 150.000 de la Consiliul Județean și 350.000 de lei care s-au încasat de la bolnavi.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.