Deputatul Ioan Balan i-a adresat o interpelare ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Paul Stănescu, referitoare la cota de 100% din impozitul pe venit alocată administrațiilor publice locale.

În luna septembrie a anului 2017, am înaintat, împreună cu mai mulți colegi parlamentari, o propunere legislativă pentru modificarea art. 32 din Legea nr. 273 din 29 iunie 2006 privind finanţele publice locale, în vederea alocării a 100% din impozitul pe venitul încasat la bugetul de stat, către unitățile administrației publice locale. Măsura propusă de noi viza compensarea pierderilor de resurse bugetare la nivelul administrațiilor publice locale, ca urmare a celor două măsuri majore luate de Guvern în anul 2017: diminuarea alocărilor bugetare pentru unitățile administrativ-teritoriale care la data de 31 decembrie 2016 au înregistrat excedente ale bugetelor locale; diminuarea cotelor și sumelor din impozitul pe venit cu 5,8 miliarde lei, ca urmare a reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%, de la 1 ianuarie 2018”, a declarat deputatul Ioan Balan.

Acesta a menționat și faptul că, în data de 22 februarie 2018, Prim-ministrul României, Vasilica Viorica Dăncilă, a prezentat în fața reprezentanților administrației publice locale, în special a reprezentanților consiliilor județene, prioritățile domniei sale, printre care a figurat și adoptarea, în cursul acestui an, a Codului finanțelor publice locale.

Cu această ocazie, domnia sa a promis reprezentanților din administrația locală că, la o anumită dată, înțelegându-se ca fiind anul 2019, principala prevedere a Codului finanțelor publice locale va fi aceea a alocării a 100% din impozitul pe venitul încasat la bugetul de stat, către unitățile administrației publice locale.
Surprinzător sau nu, la numai o zi distanță, în data de 23 februarie 2018, Guvernul României a emis un punct de vedere negativ pentru Propunere legislativă pentru modificarea art.32 din Legea nr.273 din 29 iunie 2006 privind finanţele publice locale (nr. de înregistrare la Senatul României nr. 539/2017) prin care noi propuneam exact acest lucru, adică alocarea a 100% din impozitul pe venitul încasat la bugetul de stat, către unitățile administrației publice locale. Oricine ar putea cataloga o asemenea atitudine drept sfidare sau minciună oficială”, a mai declarat Ioan Balan.

Astfel, deputatul sucevean i-a cerut lui Paul Stănescu să precizeze dacă punctul de vedere al Guvernului, cu nr.539/23.02.2018, semnat de Prim-ministrul României, Vasilica Viorica Dăncilă, a fost elaborat la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, iar dacă nu, să precizeze dacă susține acest punct de vedere negativ, care contravine chiar angajamentelor Guvernului și promisiunilor doamnei Dăncilă.

În condițiile în care proiectul Codului finanțelor publice nu este nici măcar supus dezbaterii publice, vă solicit să precizați dacă nu considerați că cea mai rapidă formă de legiferare a angajamentului de alocare a 100% din impozitul pe venitul încasat la bugetul de stat, către unitățile administrației publice locale s-ar putea realiza prin adoptarea Propunerii legislative pentru modificarea art.32 din Legea nr.273 din 29 iunie 2006 privind finanţele publice locale (nr. de înregistrare la Senatul României nr. 539/2017)?”, i-a mai transmis Ioan Balan lui Paul Stănescu.

De asemenea, în condițiile în care Prim-ministrul României, Vasilica Viorica Dăncilă, nu și-a asumat nici un termen precis pentru implementarea măsurii de alocare a 100% din impozitul pe venitul încasat la bugetul de stat, către unitățile administrației publice locale, deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a cerut ministrului vă rog să furnizeze un termen ferm pe care și-l asumă pentru implementare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.