Un bătrân din actuala comună Horodniceni a împlinit pe 27 martie 2018, exact la 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, o  vârstă pe care puţini aspiră să o atingă: 104 ani.

La 27 martie 1914, în satul Brădăţel, comuna Rotopăneşti, judeţul Suceava, la casa părinţilor Vasile şi Maria Ştirbu, se năştea Costachi ŞTIRBU, care avea să lupte pe front în cel de-al Doilea Război Mondial pentru unitatea, independența și suveranitatea țării noastre. În bătălia de la Cotul Donului, în 1942, acesta a fost rănit grav, când o schijă i-a pătruns în zona șoldului.

Acest fapt încărcat de însemnătate nu a fost trecut cu vederea de către primarul comunei, Neculai Florea. Așa se face că acesta s-a deplasat personal la locuința bătrânului și i-a înmânat o plachetă, un buchet de flori, dar și un premiu financiar.

„Om de seamă al satului Brădăţel, şi-a întemeiat familie numeroasă şi în ciuda vicisitudinilor vieţii, pentru bunătatea şi credinţa sa Dumnezeu i-a ascultat rugăciunile şi l-a ţinut sănătos şi cu minte luminată. Astăzi, în această zi memorabilă pentru istoria ţării, centenarul Unirii Basarabiei cu Regatul României, horodnicenii îşi sărbătoresc eroul, pe domnul Costachi ŞTIRBU- Cetăţean de onoare, la împlinirea venerabilei vârste de 104 ani.

L-am vizitat din nou astăzi la căsuţa sa din Brădăţel, unde ne-a aşteptat la fel de emoţionat şi încântat că are cui impărtăşi frânturi din impresionanta sa poveste de viaţă. Avem datoria de a-l onora și de a-i mulţumi pentru lecția devotamentului, credinţei și sacrificiului de care a dat dovadă, pentru lecţia de viaţă ce ni-o dăruieşte de la an la an! Bunul Dumnezeu să îl ţină sănătos şi să-i dăruiască zile senine lângă noi cei ce îl preţuim nespus”, a transmis primarul comunei Horodniceni, Neculai Florea.  

Casa în care locuiește bătrânul de 104 ani este acceași în care s-a născut, a crescut, s-a căsătorit și și-a crescut cei șapte copii. Din satul natal, a plecat o singură dată, atunci când s-a dus la război.

Fire credincioasă, Costachi Ștribu ține toate posturile și, chiar și la 104 ani, acesta citește cărți religioase cu lupa. A donat o parcelă de pământ, pe locul respectiv construindu-se o mănăstire de maici pe stil vechi. Când a împlinit 100 de ani, fiind întrebat ce își dorește mai mult, acesta a răspuns că speră ca Dumnezeu să nu îi ia mințile, dorință la fel de actuală și la împlinirea vârstei de 104 ani. Despre viața lui, scriitorul Constantin Târziu a scris două cărți.

Potrivit statisticilor, la nivel naţional aproape 500 de persoane împlinesc în 2018 un secol de viaţă. Dintre acestea, 350 sunt reprezentate ale sexului frumos. Mai mult, nouă români, aflaţi încă în viaţă, sunt născuţi pe data de 1 decembrie 1918.

Pe 1 decembrie 2018, se împlinesc 100 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. Marea Unire de la Alba Iulia reprezintă evenimentul cel mai important şi semnifică împlinirea idealului românesc de a trăi liber într-un singur stat naţional unitar.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.