În ziua de 30 martie, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava s-a desfășurat prima ediție a Simpozionului Ştiinţific Naţional Probleme metodico-ştiinţifice în învăţământul istoric gimnazial şi liceal. Unirea Basarabiei cu România.

Organizat de Facultatea de Istorie și Geografie, bucurându-se de participarea a circa 60 de cadre didactice din învățământul preuniversitar, simpozionul a fost deschis de prof. univ. dr. Ştefan Purici, prorector al Universității „Ştefan cel Mare” din Suceava, și prof.  Anişor Vasiliu, inspector de Istorie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava. În fața profesorilor de istorie din întreg județul Suceava au fost susținute următoarele comunicări:
– Pintescu Florin, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Unirea Basarabiei cu România. Aspecte politico-militare
– Cozaciuc Rodica, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ Suceava, Contribuţia lui Ion Inculeţ la unirea Basarabiei cu România
– Purici Ştefan, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Basarabia şi basarabenii între Petrograd, Kiev şi Bucureşti (1917-1920) 
– Vrînceanu Ciprian, Liceul Teoretic ‘’Ion Luca’’ Vatra Dorne, Recunoaşterea internaţională a Unirii Basarabiei cu România
– Ciocan Petrică, Colegiul Naţional „Dragoş Vodă“ Câmpulung Moldovenesc, Reflectarea Marii Uniri de la 1918 în manualele de istorie 
– Olaru Marian, Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi“ Rădăuţi, Basarabenii şi Unirea Bucovinei cu România 
– Petrişor Didina, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ Suceava, România în contextul celui de – al Doilea Război Mondial. Pierderea Basarabiei, nordului Bucovinei şi a ţinutului Herţei
– Radion Palaghia, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu“ Fălticeni, Basarabia în istoriografia postcomunistă

Comunicările au fost însoțite de comentarii și discuții pe marginea celor prezentate, participanții fiind interesați atât de aspectele analizate de referenți, cât și de statutul disciplinei Istoria în învățământul preuniversitar și de felul în care istoria românilor este reprezentată în manualele și auxiliarele de istorie. La finalul Simpozionului, reprezentanții USV au invitat profesorii să participe alături de discipolii lor la Concursul Student pentru 1 zi, organizat la Suceava în luna aprilie, pentru elevii din clasa a XII-a, și în mai, pentru cei din clasa a XI-a.

În partea a doua a reuniunii, a avut loc Adunarea de reînființare a filialei judeţene Suceava a și au fost organizate alegerile pentru desemnarea conducerii filialei. Menționăm că la nivelul zonei Rădăuți funcționează o filială condusă de prof. Ionel Mitrofan, cadru didactic la Şcoala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir” Rădăuţi. Domnul prof.  Anişor Vasiliu, inspector de Istorie la ISJ Suceava a prezentat succint date privitoare la obiectivele societății, principalele prevederi ale Statutului organizației, subliniind că, din păcate, domnul prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, președintele Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, nu a putut fi prezent la întrunirea de la Suceava, dar a trimis un mesaj de salut.
Pe baza propunerilor formulate, în urma votului exprimat de participanții la Adunarea de reînființare a filialei județene Suceava:

SOCIETATEA DE ŞTIINŢE ISTORICE DIN ROMÂNIA
Filiala judeţeană Suceava

 

     PREŞEDINTE: Prof.univ.dr. Ştefan PURICI, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava
     VICEPREŞEDINTE: prof. Anişor VASILIU, inspector Istorie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava
     SECRETAR-TREZORIER: Niga Valentin BUDA, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava

     BIROUL (CONSILIUL) DE CONDUCERE:
Conf.univ.dr. Florin PINTESCU, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava
Prof. Liliana BILAN, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava
Prof. dr. Palaghia RADION, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni
Prof. Mircea STRUGARIU, Şcoala Gimnazială „Petru Comarnescu” Gura Humorului
Prof. Ciprian VRÎNCEANU, Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.