Având în vedere evoluția pestei porcine africane pe teritoriul județelor Satu Mare, Bihor, Tulcea, Constanța și Brăila, în județul Suceava au fost dispuse și implementare măsuri cu caracter preventiv, care au vizat atât mișcarea suinelor , cât și controlul statusului de sănătate al efectivului de suine din exploatațiile nonprofesionale și cel din exploatațiile comerciale de suine.

În ceea ce privește mișcarea animalelor, prin nota internă a autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor a fost dispusă suspendarea pe o perioadă nelimitată a activității tuturor târgurilor de animale de pe întreg teritoriul României.
În acest sens au fost emise un număr de 10 ordonanțe de suspendare a activității pentru târgurile de animale vii autorizate sanitar veterinar din localitățile: Milișăuți, Udești, Gura Humorului, Boroaia, Arbore, Verești, Moldovița, Dolhasca, Liteni și Bogdănești. Au fost comunicate către primăriile, pe raza cărora funcționează târguri de animale neautorizate, că orice activitate de comercializare a animalelor în aceste târguri este interzisă. Comunicarea a fost făcută către primăriile: Rădăuți, Vicovu de Sus, Marginea, Dărmănești, Comănești, Vulturești, Zvoriștea, Mălini, Suceava.
Verificarea statusului de sănătate al efectivului de suine din exploatațiile nonprofesionale a fost făcută prin supravegherea pasivă a porcinelor bolnave, febrile, cu semne de boală care pot fi atribuite pestei porcine africane, fiind recoltate probe de la un număr de 44 de suine.
Cerificarea statusului de sănătate al efectivului de suine din exploatațiile comerciale a fost făcută prin supravegherea pasivă a suinelor bolnave, febrile, cu semne de boală care pot fi atribuite pestei porcine africane, fiind recoltate probe de la un număr de 17 suine.
Verificarea statusului de sănătate al efectivului de mistreți a vizat o supraveghere activă a tuturor mistreților vânați, în număr de 238, și o supraveghere pasivă pe mistreți morți, până în prezent fiind înregistrat doar un singur mistreț mort testat.
Pentru detectarea timpurie a bolii este obligatorie testarea pentru pesta porcină africană a tuturor mistreților morți, în acest sens administratorii fondurilor de vânătoare supun atenției acest aspect paznicilor de vânătoare care trebuie să intensifice patrularea în fondurile de vânătoare pe teritoriul județului Suceava, pentru a găsi eventualele cadavre de porci mistreți, numărul mistreților găsiți morți fiind foarte mic raportat la efectivul evaluat de mistreți pentru județul Suceava.
D.S.V.S.A. Suceava a asigurat prin personal propriu permanența la P.I.F. Siret pentru confiscarea / reținerea / neutralizarea tuturor produselor de origine animală care poate constitui o sursă de transmitere a bolii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.