Având în vedere apropierea Sărbătorilor Pascale, referitor la sacrificarea și valorificarea legală a mieilor și pentru a se pune pe piață carne sigură, evitându-se apariția fraudelor și toxiinfecțiilor alimentare care pot pune în pericol siguranța publică, s-au dispus măsuri în concordanță cu legislația sanitară veterinară în vigoare.

Conform acestora, mieii pot fi sacrificați în abatoare autorizate sanitar veterinar care au inclusă în autorizația sanitar veterinară și activitatea pentru sacrificarea ovinelor, iar valorificarea mieilor putându-se face în piețe, unități de vânzare cu amănuntul și pe întreg teritoriul național și comunitar, inclusiv export. De asemenea, sacrificarea poate avea loc în locuri special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor în perioada 22 aprilie – 4 mai, avizate de către DSVSA Suceava, în urma cererii adresate de Primării, cu respectarea condițiilor de igienă și bunăstarea animalelor. În acest sens, la solicitarea Primăriilor s-au amenajat un număr de 4 centre special amenajate temporar, pentru sacrificarea mieilor în perioada 22 aprilie -4 mai, și anume în Suceava 1, în Verești 1 și în Pătrăuți 2.

Comercializarea mieilor se poate face astfel:
– mieii sacrificați în abatoare se comercializează în piețe și unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar de pe întreg teritoriul național și în spațiul intracomunitar/export.
– miei proveniți din gospodării ale populației și sacrificați în spațiile amenajate la solicitarea Primăriilor și avizate de către DSVSA Suceava, se pot valorifica în locuri special amenajate din halele agroalimentare din municipiul Suceava, sub supraveghere sanitar veterinară.

Mieii sacrificați vor fi comercializați numai în urma expertizei sanitar veterinare și vor avea marca de sănătate conform legislației sanitar veterinare în vigoare. Este interzisă sacrificarea mieilor în spații neautorizate/neavizate sanitar veterinar și comercializarea lor din portbagajul mașinilor, căruțelor, de pe marginea șoselelor, comerțul stradal etc. Responsabilitatea și competențele de control revin DSVSA-ului, prin medicii veterinari, de control alimente de la CSVSA-uri, în colaborare cu alte organe abilitate de control.

În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în această perioadă, când în mod tradițional consumul unor cantități de alimente de origine animală este în creștere, s-au dispus măsuri specifice și s-au intensificat controalele sanitar veterinare și asupra modului în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate ouăle destinate consumului uman, precum și alte alimente de origine animală.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.