În ţara din care zeci de mii de tineri pleacă în fiecare lună pentru a îşi construi un viitor mai bun, a ales să rămână şi să schimbe viaţa oamenilor din comuna în care locuiește. Adrian Ispeciuc, primarul comunei Pătrăuți, este astăzi un model pentru o comunitate întreagă și reușește alături de alți oameni devotați să îmbunătățească destinele oamenilor din comuna Pătruți.
Dacă în urmă cu un an edilul din Pătrăuți se declara sătul de întocmit dosare, în anul 2018 situația s-a schimbat, iar comuna sa a devenit un șantier.
Drept dovadă, toate liniile de finanțare care au fost scoase în spațiul public au fost accesate de Primăria Pătrăuți, iar așa cum îi place să spună chiar edilului „munca este încununată întotdeauna de rezultate”.
Așa se face că, pe fonduri europene, edilul a reușit să atragă un proiect de infrastructură pentru apă uzată și stație de epurare , care se află în procedura de achiziție publică pe lucrări.
„Prin AFIR avem proiectul denumit «Înființare infrastructura de apă uzată și stație de epurare» în valoare de 1 milion de euro. Suntem în procedură de achiziție publică pe lucrări. Proiectul prevede 8,5 km și o stație de epurare pe malul drept al pârâului Pătrăuceanca, deservind circa 300 de gospodării. Totodată trebuie să mai spun că tot la acest capitol avem depus un proiect prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) care prevede 17,5 km de canalizare plus un modul biologic completare la statia de epurare finanțată prin AFIR, proiectul având o valoare de 2 milioane de euro. În acest moment am finalizat procedura de proiectare și execuție, fiind în acest moment la capitolul obținere avize și apoi eliberarea autorizației de construcție, urmând ca începerea lucrărilor de execuție să se realizeze atunci când vremea ne va permite, probabil la începutul anului 2019”, a declarat primarul Adrian Isepciuc.
Comuna Pătrăuți face parte din Grupul de Acțiune Locală „Codrii Bucovinei. Potrivit primarului, prin această structură sunt atrase fonduri prin AFIR, prin care se dorește dezvoltarea comunității.
„Prin Grupul de Acțiune Locală Codrii Bucovinei, avem finanțat un teren de sport pentru minoritatea romă, în valoare de 75.000 de euro, care acum se află în faza de proiect tehnic, iar anul viitor va începe execuția. De asemenea, am primit notificare că a fost aprobat un buldoexcavator cu lamă de deszăpezire și cu trei modele de cupe, de dimensiuni diferite. Trebuie depuse actele în original, iar apoi va urma procedura de licitație pentru achiziție, care probabil se va finaliza în martie sau aprilie 2019”, a transmis primarul din Pătrăuți.
Programul Național de Dezvoltare Locală a fost o gură de oxigen pentru comunitatea din Pătrăuți, astfel că edilul șef al comunei a căutat să acceseze cât mai multe fonduri prin acest proiect.
Unul dintre proiectele care se află în faza de execuție este și dispensarul din localitate. Unitatea medicală va beneficia de construirea unor grupuri sanitare, si modernizarea clădirii, unde vor funcționa trei cabinete medicale pentru cei doi medici de familie și pentru medicul stomatolog. Totodată acoperișul acestei clădiri este schimbat pentru ca edificiul să aibă o viață cât mai lungă. Trebuie amintit faptul că valoarea investiției este de 112.000 de euro.
Dacă anul trecut a fost depusă documentația pentru Școala Gimnazială „Constantin Morariu”, proiect finanțat prin PNDL 2, în cursul acestui an la unitatea de învățământ se lucrează iar cei 850 copii vor beneficia de mobilier școlar nou, tablă de sticlă, calculatoare cu procesoare I5, imprimante, dar și un kit format dintr-un video-proiector și un ecran pe care vor fi difuzate activități și reportaje educative.
Valoare proiectului este de 210.000 de euro, iar scopul principal urmărit de conducerea comunei a fost obținerea avizelor ISU și DSP astfel incat s-au realizat lucrări pentru realizarea sistemului de hidranți interiori și sistem de semnalizare și detecție la incendiu.
La grădinița din Moldoveni se va da ordin de începere a lucrărilor în cel mai scurt timp, odată ce timpul va permite. Prin Programul Național de Dezvoltare Locală, se vor construi grupuri sanitare noi, se va moderniza clădirea, se va construi o cameră pentru o centrală termică, iar clădirea va fi dotată cu instalații termice, electrice, de detecție și semnalizare a incendiilor. Valoarea proiectului este de aproximativ 113.000 euro.
De asemenea, un alt proiect important se referă la Căminul Cultural. Este vorba despre un proiect de 100.000 de euro, din buget local – la ora actuală, dispensarul fiind în execuție, acesta a fost mutat în camerele unde a fost fosta primărie. În această clădire s-a realizat un sistem de încălzire cu centrale cu gaz, s-au efectuat reparații la fațadă, s-a amenajat un grup sanitar în interior pentru cadrele medicale, s-au amenajat birourile existente, iar în anul viitor se vor amenaja și grupuri sanitare pentru sala de spectacole, hidranți interiori și exteriori pentru autorizări ISU, sisteme de detecție și semnalizare la incendiu.
Totodată, prin Ministerul Educației a fost aprobată o grădiniță cu patru săli de grupă. În acest proiect ministerul proiectează și se ocupă de execuție, iar Primăria se angajează să realizeze utilitățile și sistemul de încălzire. A fost făcut deja studiul geotehnic pentru începerea proiectării.
Printre realizările pe anul 2018 se poate nota achiziționarea și montarea a 100 de corpuri de iluminat cu led, dar și a unei autoutilitare extrem de necesară pentru întreținerea drumurilor, a șanțurilor, dar și atunci când se toaletează copacii sau se face curățenie în comună.
Pentru conducerea Primăriei, curățenia în comună este extrem de importantă, de aceea, o altă inițiativă lăudabilă, apreciată și de comunitatea locală a fost cea de ecologizare a cimitirului comunei și grădinii Bisericii Ortodoxe din centrul comunei, edilul bazându-se aici pe sprijinul beneficiarilor Legii 416.
Un lucru care trebuie amintit este faptul că, în acest an, comunitatea din Pătrăuți a răspuns într-un suflet la nevoile celor mai puțin norocoși. Astfel că, angajații primăriei, alături de oameni din sat, s-au implicat în două cazuri sociale. Primul caz a caz a fost construirea unei case pentru Leuciuc Măriora (Caba), în integralitate, iar termenul de realizare a fost de o lună de zile.
Totodată, conducerea primăriei a decis donarea sumei de 2.000 de lei, 2 mc de scândură și 0,6 mc de lemn de construcție, iar restul materialelor necesare au fost cumpărate din donații.
Al doilea caz a fost al unei mame cu trei copii, în vârstă de 21 de ani. Aici a fost făcut acoperișul și planșeul locuinței, iar lemnul necesar, respectiv 2mc de scândură și 0,7 mc de lemn de construcție, a venit tot de la Primăria comunei Pătrăuți precum și suma de 3.000 lei, costurile fiind acoperite și din donații ale oamenilor cu suflet mare.
În ambele cazuri sociale, precum și activitatea cu beneficiarii Legii 416, Havrisiuc Cornel, consilierul primarului Adrian Ispeciuc, s-a implicat activ, dovadă fiind și termenul scurt în care s-au executat cele două lucrări precum si rezultatele lăudabile de curățenie din comună.
Bisericile din comună au primit în anul 2018 suma de 50.000 de lei, din care cele două biserici ortodoxe au primit câte 15.000 de lei, iar cultele neoprotestante au fost sprijinite cu câte 3.000 de lei.
Din cauza numeroaselor accidente înregistrate la intersecția DJ208V cu DN2, conducerea primăriei împreună cu Consiliul Județean a realizat reamenajarea intersecției, creând astfel o mai bună siguranță în trafic.
O alta investiție mult apreciată de către comunitatea locală și nu numai, a fost cea de asfaltare a DJ208V pe o lungime de 1,3Km, investiție suportată de către Consiliul Județean Suceava.
„Mulțumim tuturor factorilor implicați în soluționarea atât a amenajării intersecției DJ208V cu DN2, în care de-a lungul anilor s-au întâmplat multe tragedii, cât și pentru asfaltarea drumului județean care traversează localitatea”, a mai declarat Adrian Isepciuc.
În anul 2018, an centenar, în comunitatea din Pătrăuți, cei 100 de ani de la Marea Unire au fost sărbătoriți în cadrul Zilei Comunei, care a avut loc pe 14 septembrie. Astfel că, la școala din localitate a fost organizată o expoziție în care elevii și cadrele didactice au ilustrat centenarul.
După ce în anii trecuți Adrian Isepciuc a avut ca obiectiv asfaltarea drumurilor din comună, câte un 1.5km în fiecare an, în anul 2019 își propune ca alte drumuri comunale să beneficieze de asfalt.
„Îmi propun realizarea și a 1,5 km de drum din bugetul local și sper să prindem o linie de finanțare pentru modernizare drumuri (bani europeni sau guvernamentali). Tot din buget local am reușit să asfaltăm două tronsoane de drum 715 + 753 de metri. Avem în continuare planuri și le mulțumesc colegilor mei, cei cu care eu formez această echipă. De asemenea, îi mulțumesc și consilierului meu personal, Cornel Havrisciuc pentru ajutorul dat, necondiționat, în orice problemă”, a spus primarul Isepciuc.
Printre planurile primarului din comuna Pătrăuți pentru 2019 se numără și realizarea unui trotuar în lungime de 3km, dar și dotarea terenului de sport din centrul comunei cu gazon artificial. Cele două proiecte vor fi derulate prin finanțare de la bugetul local.
„Cu ajutorul lui Dumnezeu îmi doresc ca în 2019 dispensarul, grădinițele cu program normal, școala, terenurile de sport din comună, achiziția buldoexcavatorului, sala de sport, să fie finalizate. Totodată, sper ca unul dintre cele mai mari obiective de investiții, respectiv lucrările de canalizare să demareze cat mai repede”, a declarat primarul comunei.
Lasa un raspuns