„Curtea de Apel Suceava a decis în ședința de astăzi, 9 mai, restituirea la Direcția Națională Anticorupție a dosarului în care este cercetat președintele Colegiului Medicilor, prof. dr. Vasile Astărăstoae, privind trucarea licitației pentru platforma de e-learning a UMF Iași”, a declarat președintele Curții de Apel Suceava, Cezar Hâncu.
Potrivit acestuia, cererea de restituire a cauzei s-a făcut de către avocați la termenul din 25 aprilie 2013, aceștia invocând mai multe excepții privind neregularitatea actului de sesizare a instanței. Avocații solicitaseră completului de judecată admiterea excepției privind nulitatea actelor de urmărire penală și restituirea cauzei la Parchetul competent, pentru refacerea actelor de urmărire penală și a actului de sesizare a instanței.
În cazul lui Vasile Astărăstoae, avocatul susținuse că nu există o sesizare pentru a se putea începe urmărirea penală pentru conflict de interese, precizând că în sesizarea inițială nu erau relatate fapte ce ar avea legătură cu conflictul de interese.
Vasile Astărăstoae este acuzat de procurorii DNA de aderare și constituire de grup infracțional organizat, iar printre persoanele trimise în judecată de DNA Iași se numără doi directori din cadrul UMF Iași, Adrian Ciureanu și Daniel Druguș, precum și reprezentantul firmei Maguay Impex SRL, Corvin Pughin, acuzat că ar fi dat mită conducerii UMF Iași, pentru a câștiga licitația. Conform CA Suceava, Astărăstoae este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea, conflict de interese.
Lasa un raspuns