Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit marți, 19 februarie, pentru a adopta o hotărâre pentru darea în funcţiune a depozitului de deşeuri de la Moara, în regim de urgenţă. Astfel, proiectul a fost adoptat cu unanimitate de voturi și urmează ca reprezentanții Consiliului Județean Suceava să se poată ocupa de darea în funcțiune a depozitului de deșeuri de la Moara.

Viorel Seredenciuc, reprezentantul Consiliului Județean Suceava a prezentat „situația de urgență creată ca urmare a lipsei spațiilor de depozitare a deșeurilor, cu impact asupra sănătății populației și poluării mediului înconjurător”.

„Aproximativ 80% din deșeurile din județul Suceava vor putea fi depozitate în depozitul de la Moara”, a precizat Viorel Seredenciuc, vicepreședintele Consiliului Județean.

Viorel Seredenciuc a precizat că baza legală a acestei decizii este Memorandumul nr. 20/9876/M.B./ 29.05.2017 cu tema „Aprobarea soluţiilor temporare privind delegarea serviciilor de operare a infrastructurii pentru proiectele finanţate prin fonduri europene, în domeniul deşeurilor”, care stabileşte prelungirea termenelor pentru proiectele nefuncţionale, până la data de 31 martie 2019. Memorandumul a fost aprobat în şedinţa de guvern din 31 mai 2017, dar până acum nici o autoritate de mediu nu l-a luat în calcul, deşi depozitele temporare de deşeuri de pe raza judeţului Suceava sunt la capacitate maximă şi peste.

Întrucât proiectul de hotărâre supus votului membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a fost aprobat, Consiliul Județean Suceava care este titularul proiectului Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) va putea aproba, în ședința ordinară a deliberativului județean, o hotărâre în vederea încheierii unui contract de operare provizorie, până la finalizarea contestaţiilor şi atribuirea contractului. Recomandarea din memorandum este ca acest contract temporar să fie încheiat cu câştigătorul licitaţiei.

Vasile Oșean, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Suceava a precizat că , din cauza emisiei de gaze, deșeurile depozitate în cele cinci depozite temporare, se pot autoprinde, astfel poluând și mai tare mediul înconjurător.

Pe de altă parte, comisarul șef Adriana Iordache, reprezentantul Gărzii de Mediu, a precizat că este imperios necesar ca depozitul de la Moara să devină funcțional.

„Vom ajunge în situația de a nu putea gestiona deșeurile menajere din județ”, a precizat comisarul șef Adriana Iordache.

Aceasta a mai precizat că, din cauza nerespectării unor prevederi legale, Garda de Mediu Suceava a aplicat o amendă operatorului de salubrizare Diasil, totodată retrăgându-i și licența de mediu.

Despre necesitatea deschiderii depozitului de la Moara a vorbit și Liliana Grădinariu, directorul DSP Suceava, care a subliniat că pentru sănătatea populației, deșeurile trebuie depozitate corespunzător.

De aceeași părere este și directorul DSVSA Suceava, Dănuț Corneanu. Acesta precizând că necolectarea, depozitarea și procesarea la timp a deșeurilor poate duce la apariția și dezvoltarea unui număr semnificativ de rozătoare și insecte care ar putea transmite boli cu impact direct asupra sănătății omului și a animalelor.

De asemenea, referitor la depozitarea neconformă a deșeurilor, directorul SGA Suceava, Daniel Drăgoi a spus că în urma controalelor desfășurate de instituția pe care o conduce, la depozitele temporare, au fost aplicate sancțiuni contravenționale.

Precizăm  că licitaţia pentru operarea depozitului de deşeuri de la Moara, care a debutat în luna mai a anului 2017, a avut desemnat un câştigător în data de 17 decembrie 2018. Rezultatul a fost contestat de alţi trei participanţi; două contestaţii au fost depuse la Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) şi una a fost făcută în instanţă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.