Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i s-a adresat ministrului Turismului, Bogdan Trif, privind finanțarea investițiilor în turism, în anul 2019, la nivelul județului Suceava.
Potrivit liberalului sucevean, toți miniștrii care au condus Ministerul turismului în ultimii 7 ani au declarat public că vor susține investiții publice consistente în turism, în special în Bucovina.
„Argumentele pentru susținerea unor investiții guvernamentale în domeniul turismului în această regiune sunt multiple: unicitatea mănăstirilor din Județul Suceava; generozitatea reliefului care permite dezvoltarea turismului montan și a pârtiilor de schi; înzestrarea naturală deosebită, care permite turism de cea mai înaltă calitate. În anul 2017, Guvernul a probat o hotărâre (H.G. nr. 558/2017 privind aprobarea Programului pentru dezvoltarea investițiilor în turism – Masterplanul investițiilor în turism – și a criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiții în turism) în care au fost incluse o serie de obiective de investiții la nivelul Județului Suceava, printre care enumerăm: realizare Aqua Park, orașul Gura Humorului; realizare pârtie de schi artificială – schi pe timp de vară, sanie-tobogan și tubing, orașul Gura Humorului; amenajarea unui parc de tip „Adventure”, comuna Sucevița; amenajarea unei pârtii de schi, comuna Sucevița; construirea unui patinoar, comuna Sucevița; domeniu schiabil în Munții Călimani, comuna Șaru Dornei; dezvoltarea domeniului schiabil, municipiul Vatra Dornei; creșterea atractivității stațiunii turistice Vatra Dornei prin optimizarea și creșterea rețelei de producere a zăpezii artificiale, municipiul Vatra Dornei; creșterea calității serviciilor turistice în Bazinul Dornelor prin amenajarea posturilor de salvamont, municipiul Vatra Dornei”, a explicat Ioan Balan.


Deputatul sucevean a menționat că în decembrie 2018, Guvernul a adoptat o nouă hotărâre (Hotărârea Guvernului nr. 1.022/2018), deoarece realizarea investițiilor în turism a înregistrat un eșec total – un singur proiect la nivelul întregii țări a primit avizul Consiliului Tehnico – Economic al Ministerului Turismului.
„Realizarea, într-o primă etapă, a acestor obiective de investiții ar fi deosebit de importantă pentru economia județului Suceava și pentru crearea de noi locuri de muncă bine plătite”, a declarat Ioan Balan.
În condițiile în care autoritățile locale nu au reușit să beneficieze de finanțarea acestor obiective de investiții, deputatul sucevean i-a solicitat ministrului Turismului sprijinul pentru a pune în practică aceste investiții, dar și mai multe clarificări.
Astfel, Ioan Balan a cerut să afle care este bugetul total alocat în anul 2019 pentru realizarea obiectivelor de investiții cuprinse în H.G. nr. 558/2017, dar și care este valoarea totală pe care o pot solicita administrațiile locale din Județul Suceava în anul 2019 pentru proiecte de investiții în turism de importanță locală.
„Având în vedere că prin H.G. nr.1022/2018 Guvernul a modificat și relaxat criteriile de finanțare a investițiilor, vă solicit să precizați dacă Ministerul a informat fiecare administrație publică cuprinsă în MasterPlanul investițiilor pentru turism și dacă Ministerul Turismului a asigurat suportul tehnic pentru ca primăriile să poată depune proiecte mature, eligibile, ca să atragă finanțarea și să realizeze investițiile?”, a mai cerut deputatul Ioan Balan.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.