Olimpiada Națională de Informatică se va desfășura la Suceava, în perioada 29 aprilie – 4 mai 2019. Competiția este organizată de Inspectoratul Școlar Județean Suceava în parteneriat cu Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava și cu sprijinul mai multor licee și colegii din municipiu (Colegiul Național  „Ștefan cel Mare” Suceava, Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, Liceul Teoretic „Filadelfila” Suceava, Liceul cu Program Sportiv Suceava).

La olimpiada vor fi prezenți 360 de elevi de liceu, însoțiți de 47 de profesori. Trebuie precizat faptul că anumite județe au un număr mare de calificați, datorat mediilor ridicate la etapa județeană a olimpiadei de informatică. Este vorba despre județul Vaslui (13 elevi calificați la națională), Cluj (15 elevi), Iași (20  de elevi), Prahova (21 de elevi) și București (93 de elevi). Cu 12 elevi participanți județul nostru se clasează printre cele cu rezultate foarte bune la faza județeană a olimpiadei. Probele se vor desfășura în patru centre de concurs: Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava și Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava. Pentru etapa naţională a acestei competiții subiectele sunt elaborate de Comisia Centrală a ONI formată din profesori universitari, profesori de liceu care s-au remarcat prin rezultatele elevilor pe care îi pregătesc și foști olimpici.

Deschiderea festivă a competiției va avea loc marți, 30 aprilie, la orele 18.00 la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava. În următoarele trei zile elevii vor participa, conform regulamentului specific, la două probe practice și o probă de baraj în urma căreia se vor selecta componenții lotului olimpic al României.

La etapa națională a Olimpiadei de Informatică, probele de concurs atât la liceu cât și la gimnaziu constau în rezolvarea a 3-4 probleme de natură algoritmică. Durata fiecăreia dintre probele de concurs este anunţată în prealabil şi este, de regulă, de 4 ore. Punctajul final al fiecărui concurent se obține prin cumularea punctajelor acordate fiecarei probleme din proba/probele de concurs. La etapa națională punctajul total pe probă este de 300-400 de puncte. La toate etapele olimpiadei soluţiile elevilor vor fi evaluate utilizând sisteme de evaluare automată.

Probele de baraj se organizează după încheierea probelor prevăzute în cadrul etapei naționale a olimpiadei, în vederea constituirii lotului naţional lărgit de seniori (liceu). Numărul de concurenţi care participă din fiecare clasă la proba de baraj va fi stabilit în funcţie de rezultatele la clasa respectivă, dar nu va depăşi 50% din numărul total de concurenţi de la acea clasă. Concursul de baraj se va desfășura în aceleași condiţii tehnice ca și probele din cadrul etapei naţionale a olimpiadei. La proba de baraj pentru seniori subiectele sunt unice pentru toţi concurenţii, indiferent de clasă.

 

Vineri, 3 mai 2019, la orele 19.30 se va desfășura premierea elevilor care au obținut cele mai bune rezultate, la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava. În premierea concurenților un rol deosebit revine sponsorilor noștri. Mai multe informații se găsesc pe site-ul olimpiadei https://infosv.ro/ONI2019/.

 

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.