Mamă: Foarte rău a fost. Cel puţin la fata cea mare, erau sărbătorile de iarnă, mi-a lăsat un bileţel pe masă si mi-a zis că se muta cu prietenul ei.

Sunt afectate în special mamele care şi-au construit universul în jurul copiilor. Sindromul cuibului părăsit apare în jurul vârstei de 50 de ani şi coincide cu alte momente dificile din viaţa unei femei: menopauza şi finalul de carieră.

Pentru a regăsi bucuria de altă dată, unele românce ajung să-şi schimbe complet viaţa.

Mariana Dobre, mamă SOS Satele Copiilor: A fost un moment foarte greu, având în vedere că eu am rămas văduvă.  Şi atunci când au plecat de acasă, chiar am simţit un gol, am rămas singură.

Mariana s-a mutat de la Câmpina la Bucureşti şi a continuat să facă ce ştia mai bine. A devenit mamă pentru copiii care aveau nevoie de cineva care să îi îngrijească.

Mariana Dobre, mamă SOS Satele Copiilor: Am preluat de la ei energia lor, de care am avut foarte mare nevoie şi ei fiind şase copii, atât m-am simţit de bine cu ei că n-am mai avut timp să mă gândesc la golul din inima mea.

Sindromul cuibului părăsit poate duce la depresie, iar mulţi părinţi ajung să divorţeze pentru că nu îşi mai găsesc locul împreună. Destrămarea familiei poate fi evitată, explică terapeuţii.

Speranţa Farca, psihanalist: Pot să înceapă o nouă facultate, pot să se implice în proiecte personale, care să le aducă un beneficiu şi să îi intereseze, deci pot să creeze o afacere nouă.

Mamă: Le mai ajut, mai calc, mai stau cu copiii afară. Şi, de curând, fac gimnastică medicală.

Alţii îşi cumpără animale de companie sau îşi descoperă pasiuni. De asemenea, menţinerea legăturii cu copiii este extrem de importantă.

Tânăr: Mă sună, îi sun. Important e să purtăm discuţia şi să continuăm deoarece cu ajutorul lor am ajuns aici.

În cazul în care criza emoţională provocată de plecarea copiilor de acasă se agravează, specialiştii recomandă părinţilor să apeleze la tratament specializat.

Sursa: Observator