Viaţa românilor se scumpeşte de la o lună la alta. Legumele, carnea şi carburanţii au ajuns la preţuri nejustificate. Cartofii româneşti, de exemplu, au devenit din aliment naţional – un produs de lux. S-au scumpit cu 30% în doar câteva luni şi au ajuns să coste mai mult decât cartofii din Egipt. De vină ar fi atât intermediarii, dar şi oferta mai săracă în toată Europa.
În localitatea Lunguleţu, judeţul Dâmboviţa, producătorii de cartofi îşi fac primele calcule pe acest an. Nu se aşteaptă la profituri mari, ci speră măcar să îşi recupereze investiţia, care, la un hectar de teren cultivat, ajunge undeva la opt mii de lei.
Andrei Bogdan Marian, producător: Preţul care m-ar avantaja pe mine ca să pot scoate investiţia şi ceva pe plus ar fi undeva la un leu, 1 leu şi 20 de bani.
Până la tarabe preţul creşte însă de câteva ori.
În decembrie 2018, kilogramul de cartofi se mai găsea în pieţe şi magazine la un preţ de 4 lei şi 40 de bani pe kilogram. Statistica ne arată acum că preţul a crescut cu 30 la sută şi a ajuns la cinci lei kilogramul. Pe de altă parte, producătorii spun că de la poarta lor cartofii pleacă la un preţ mediu de 1 leu 20 pe kilogram şi, iată, ajung în pieţe de 4 ori mai scumpi.
Vlad Ion, primar: Exagerat de mare. S-au vândut cartofii la Lunguleţu în perioada iunie-iulie ani mulţi cu 30, 40 de bani. În condiţiile în care, ca să produci un kilogram de cartofi costă cel puţin 50 de bani.
În marile magazine, cartofii româneşti au ajuns să coste mai mult decât cei din import. De exemplu, găsim la raft două kilograme şi jumătate de cartofi din import cu aproape 15 lei. În urmă cu câteva luni, erau cu aproape 4 lei şi 80 de bani mai ieftini. Adică de această diferenţă v-aţi mai putea cumpăra un kilogram de cartofi, ce-i drept, din Egipt.
Dragos Frumosu, preşedintele Fed. Sind. din industria alimentară: Pe de o parte, cred că este vorba de o scădere la sfârşit de an a importurilor. Rămânem în piaţă la a treia mână, pentru că, de la producător până la taraba din piaţă sunt intermediarii care, fiecare îşi adaugă câte ceva.
Nu doar cartofii s-au scumpit, ci şi alte legume şi fructe, cu precădere citricele, care au înregistrat o majorare de peste 13% faţă de decembrie 2018. Şi combustibilii sunt mai scumpi cu aproape 6%. Veşti proaste vin şi de la procesatorii de carne.
Radu Timiş, managerul unei companii: Dacă, după Paşte, preţurile au crescut şi la carnea proaspătă şi la mezeluri undeva între 10-15 la sută, presupun că, de acum încolo, în două luni de zile, va mai creşte cu cel puţin atât.
Vestea bună este că şi veniturile s-au majorat cu 14% faţă de anul trecut. Un salariu mediu net pe economie a ajuns la 2.670 de lei.
Sursa: Observator
Lasa un raspuns