În cadrul ședinței din luna mai a Consiliului Județean Suceava a fost dezbătut un raport-analiză al ATOP Suceava privind situaţia circulaţiei rutiere în judeţ.
După prezentarea făcută de consilierul Eugen Șalar, președinte ATOP Suceava, șeful administrației județene Gheorghe Flutur, a spus că județul este campioană la accidente de circulaţie şi că trebuie să se diminueze numărul acestora.
Reprezentantul DRDP Iaşi, Dan Siminiceanu, de la Biroul Siguranţa Circulaţiei, a declarat că DRDP Iaşi face eforturi continue de a limita numărul accidentelor, de a îmbunătăţi infrastructura rutieră, astfel încât numărul accidentelor să scadă.
„De cele mai multe ori am constatat că atunci când am îmbunătăţit o zonă, un sector de drum, numărul accidentelor a crescut. Surprinzător, nu este efectul pe care l-am aşteptat. Atunci am încercat să intervenim cu acele dispozitive de calmare a traficului. Nici aceste dispozitive nu au avut efectul pe care l-am dorit, din contra, în unele zone în care le-am montat au apărut reclamaţii din partea riveranilor precum că produc vibraţii la locuinţe, produc zgomot permanent şi atunci nici această măsură nu a fost tocmai cea bună. Noi facem eforturi în continuare şi am achiziţionat diverse servicii de marcaje speciale cu covoraşe antiderapante la trecerile pentru pietoni şi o să le aplicăm în acest an. Am reuşit într-un sfârşit să terminăm procedura de achiziţii, care a durat 3 ani şi jumătate, pentru marcajele roşii” a spus Siminiceanu.
Reprezentantul DRDP Iaşi a apreciat că trebuie să se lucreze mai mult pe linia de educaţie.
„Să impulsionăm a lucra începând de la copii, la nivel de şcoli, până la şcolile de şoferi care, după părerea mea, acordă prea puţin interes şcolarizărilor. Marea majoritate a accidentelor sunt produse de nerespectarea regimului de viteză, nerespectarea regulilor de circulaţie” a spus Siminiceanu.
Președintele Consiliului Județean Gheorghe Flutur a spus că dacă numărul accidentelor creşte acolo unde se fac modernizări asta nu înseamnă că nu mai trebuie modernizate drumuri, ci că trebuie luate măsuri de creştere a siguranţei rutiere.
Flutur a afirmat că în ceea ce privește siguranța rutieră o primă soluție ar fi realizarea unor sensuri giratorii sau benzi de refugiu. Totodată, trebuie găsite soluții pentru atelaje şi utilaje agricole, pentru că acestea ies din câmp în drumul naţional, afectează carosabilul şi se produc accidente.
Lasa un raspuns