O clădire multifuncțională a fost sfințită și inaugurată joi, 6 iunie, de Ziua Eroilor, în satul Rotopănești din comuna Horodniceni. Astfel, în incinta fostei școli din comună, care datează încă din 1965, funcționează acum o bibliotecă, un punct documentar, precum și o încăpere dedicată militarilor români întorși sau nu în viață de pe fonturi.
Primul om al comunei, primarul Neculai Florea, modest din fire, a explicat cum câțiva oameni perseverenți și de ispravă au pus umărul la treabă și au făcut posibilă inaugurarea acestei clădiri multifuncționale. În fapt, edilul a spus că împreună cu cei implicați au reușit să însuflețească o clădire încărcată de istorie.
„Domnul profesor Târziu a întocmit un punct documentar de zeci de ani și am zis că merită să aibă un loc de cinste. De asemenea, Biblioteca Comunală, care a funcționat într-un spațiu necorespunzător până acum, am mutat-o aici. De asemenea, doamna consilier Roibu a încropit un punct de port popular, de tradiții populare, care m-a impresionat. În fapt, a fost un vis al ei care a devenit realitate. În plus, a venit și caporalul Florea care ne-a solicitat un spațiu în care să prezinte exponatele Armatei Române. Noi i-am acordat spațiul în care funcționa cancelaria, un loc de cinste pentru militari”, a precizat primarul comunei Horodniceni, Neculai Florea.
Profesorul Constantin Târziu, cel care a pus bazele Punctului Documentar, a explicat de ce a făcut reconsiderarea trecutului istoric al comunei Horodniceni.
„Prin anii 80 mă cuprindea groaza când vedeam câte un activist de partid semianalfabet care venea la Horodniceni și spunea: «Aici nu s-a întâmplat nimic». El vedea că nu aveam cabană, loc de băut și de jucat, însă mereu le spuneam că avem o istorie, pe care am reconsiderat-o de la Pan Mateiaș, marele vistier al lui Petru Rareș”, a explicat profesorul Constantin Târziu.
Directorul executiv al Direcției de Administrație Publică Locală din cadrul Consiliului Județean Suceava, Alexandru Moldovan, prezent la eveniment, a transmis un mesaj din partea președintelui CJ, Gheorghe Flutur. De asemenea, Alexandru Moldovan a precizat că ziua de 6 iunie este una cu o deosebită încărcătură emoțională.
„În ochii unei societăți civile, o autoritate publică locală se măsoară prin performanța și prin activitățile pe care le desfășoară”, a precizat Alexandru Moldovan.
Lasa un raspuns