Ion Barbu, cercetător științific grad I la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, susține că postările publicate de Green Peace România pe o pagină de socializare privind ilegalitățile descoperite în păduri proprietate a statului administrate de Romsilva sunt jenante.

„Este jenant că o piatră aruncată de Green Peace, care a circulat și circulă pe Facebook, face atâtea valuri. Noi ne-am adunat aici pentru a discuta despre lucruri de bun simț, dar care din păcate, absența unui background care să ne permită utilizarea unui limbaj adecvat pentru a ne înțelege, face ca lucrurile să capete o turnură greu de înțeles. Cum este posibil ca în această țară în care, în ultimii 50 de ani, suprafața pădurilor a crescut de la 6,4 milioane de hectare la 7,2 milioane de hectare, la un fond forestier estimat ca volum al lemnului de 2,2 miliarde de metri cubi, fiecarui român, de la cel din leagăn până la cel care merge spre cimitir revenindu-i circa 100 de metri cubi, să vorbim despre defrișări atunci când nu este cazul? ”, a transmis Ion Barbu, în cadrul unei întâlniri care a avut loc marți, 6 august, la Vama.

Potrivit specialistului, Suceava beneficiază de o diversitate a structurii pădurilor naturale, din Lunca Siretului, zona cea mai joasă, până în vârful Călimanilor, la 2.100 de metri.

„Omul a reușit transformarea pădurii, ca sursă inepuizabilă de resurse regenerabile – lemnul, aerul, apa, sunt în mare  măsură rezultatul pădurilor de pe glob. O pădure cultivată este o pădure care are cu totul și cu totul altă compoziție, altă structură, altă productivitate, altă rezistență la factori naturali”, a mai transmis Ion Barbu.

Cercetătorul științific a explicat că majoritatea pădurilor țării noastre nu mai au structura pădurii de altă dată, pentru că omul și-a transformat această resursă într-un bun, care an de an îi oferă, pe principiul continuității, al durabilității, toate aceste resurse.

„Ceea ce gestionăm sunt pădurile realizate de generații înaintea noastră. Bucuria de a avea atâtea rezervații și aproape 350.000 de hectare de păduri este rezultatul eforturilor pe care acești oameni le-au făcut pentru a păstra crâmpei de natură nealterate. O pădure cultivată este o pădure care s-a tăiat și într-un anumit mod s-a regenerat. A fost perioada de după Război, în care cu aroganța caracteristică, omul – stăpânul naturii a plantat molid în locul pădurilor, pentru că sloganul când eram eu student era «Patria vrea lemn». În Suceava au fost aproape 10.000 de hectare de păduri de molid instalate în locul fostelor păduri de fag și stejar”, a mai explicat cercetătorul științific Ion Barbu.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.