La 10.08.2019 ora 08.33, o femeie de 33 de ani din municipiul Suceava s-a prezentat la sediul  Poliției Municipiului Suceava unde a sesizat faptul că a fost agresată în prezența copilului său minor de către soțul în vârstă de 38 ani.

Femeia a sesizat faptul că în seara de 05.08.2019 și în seara de 09.08. 2019, pe fondul unor neînțelegeri cu soțul ei, acesta a devenit agresiv și a lovit-o, i-a distrus lucruri personale și a amenințat-o, la toate acestea asistând și copilul minor.

Cu privire la cele petrecute femeia a solicitat emiterea unui ordin de protecție provizoriu față de soțul său, formulând totodată plângere penală pentru săvârșirea infracțiunilor de „violență în familie” , „amenințare” și „distrugere”, deoarece îi este foarte frică să mai stea cu acesta. Aceasta a declarat faptul că a mai fost agresată și în trecut de soțul ei.

Femeia a fost îndrumată la o unitate medicală pentruprimirea de îngrijiri de specialitate și consultații în acest sens.

La sediul Poliției Municipiului Suceava a fost completat Formularul de Evaluare a riscului ocazie cu care a rezultat că există risc iminent asupra vieții și integrității victimei și a copilului iar în urma probatoriului administrat s-a luat telefonic legătura cu procurorul de serviciu, care a opinat pentru emiterea unui ordin de protecție provizoriu, acesta fiind emis pentru o perioadă de 5 zile.

Tot la data de 10.08.2019, orele 20.18, patrula de siguranță publică din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești a fost sesizată prin SNUAU 112 cu privire la faptul că un bărbat de 44 ani din localitate a lovit-o pe soția sa de 45 ani.

Cu ocazia intervenției s-a stabilit faptul că persoana vătămată a fost preluată de o ambulanță și condusă la Spitalul Municipal Rădăuți pentru acordarea de îngrijiri medicale iar agresorul a fost găsit la locuința de domiciliu.

          Din verificările efectuate s-a stabilit că la 10.08.2019, în jurul orelor 19.00, bărbatul a încălcat măsurile dispuse prin ordinul de protecție emis împotriva sa, respectiv s-a apropiat, fără drept la o distanță mai mică de 200 metri față de soția sa, de copii minorii ai acestora și de locuința de domiciliu a acestora, situată în comuna Voitinel. Totodată a intrat, fără drept, în contact direct cu persoana vătămată și a lovit-o pe aceasta cauzându-i suferințe fizice.

În cauză se efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”nerespectarea hotărârii judecătoreștiși ”violența în familie”, cauza urmând a fi soluționată procedural.

În urma consultării procurorului de serviciu din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți, față de bărbatul de 44 de ani a fost luată măsura preventivă a reținerii pentru o durată de 24 de ore, acesta fiind introdus în arestul IPJ Suceava.

Încă o dată, ordinul provizoriu de protecție se dovedește a fi un instrument legislativ foarte eficient care dă posibilitatea intervenției directe a polițistului pentru garantarea siguranței și drepturilor victimei.

Reamintim că poliţiştii care intervin la  cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. 

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.