Sabina Fînaru, scriitoare şi conferenţiar universitar doctor al Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul USV, a trecut la cele veșnice miercuri, 4 septembrie, la vârsta de 59 de ani.
Cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu o pot face la capela nouă a Bisericii Catolice. Înmormântarea este programată pentru sâmbătă, 7 septembrie, la ora 11.00.
Sabina Fînaru s-a născut la data de 7 octombrie 1959, la Suceava, urmând Facultatea de Filologie a Universităţii ”Al.I. Cuza” Iaşi, instituţie în cadrul căreia, în 1998, şi-a susţinut doctoratul cu lucrarea „Mircea Eliade. Mituri și motive mitice greco – latine”.
Activitatea profesională a început-o ca profesor la Şcoala Generală Nr. 10 Suceava (1982-1990), între 1990-1992 a activat la Şcoala Generală Nr. 3, din 1992 fiind încadrată la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, în cadrul Facultatății de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării,
A fost membru ales în Senatul Universității „Ştefan cel Mare” din Suceava și lector de limba română la Universitatea Națională „Yurii Fedkovici” din Cernăuți. Pasiunea pentru opera lui Mircea Eliade a condus-o până în India, unde a și activat ca profesor la Universitatea din New Delhi, timp de 3 ani (2002-2005).
Activitatea sa ştiinţifică a fost una deosebit de vastă, cu zeci de volume publicate în ţară şi în străinătate, dar şi numeroase articole și recenzii în reviste de specialitate. Avea două cărţi în curs de publicare şi multe proiecte în desfășurare.
A fost:
* membră a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iaşi, din 2005,
* preşedintă a Societăţii Filologice din Bucovina, din 2014,
* membru fondator al Centrului de Cercetări ”Inter Litteras”, de la USV, din 2005,
* membru executiv al Indo-Romanian Cultural Association, Universitatea din Delhi, India, din 2001,
* membru fondator al Fundaţiei pentru Cultură şi Ştiinţă ”Ştefan Lupaşcu”, filiala Suceava, din 1998, etc.
* membru al Asociației artistice ”Tonitza Art Group”, USV
* membru al Asociației de Literatură Generală și Comparată din România.
A fost și membru în diferite comitete științifice ale unor reviste, congrese și conferințe de prestigiu atât din țară, cât și din străinătate, organizatoare a unor simpozioane, a unor expoziții de carte și de fotografie.
Dintre cărțile publicare amintim: „Eliade prin Eliade” (2002, 2006), „Literatura română de la început” (2005), „Translucidități” (2014), „Revelațiile intimității. Studii despre Mircea Eliade” (2014), „Alma mater. Limbă, literatură și civilizație latină” (2015), „Poeți romantici” (2015), un Ghid de conversație hindi – român (2004), numeroase cursuri de limba latină, dar și traduceri.
În anul 2015, Sabina Fînaru a devenit membră a Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România.
Pentru activitatea scriitoricească, a primit numeroase premii:
- premiul Societății Scriitorilor Bucovineni pentru Istorie și Critică Literară (2002),
- premiul Fundației Culturale a Bucovinei pentru Restituiri (2005),
- premiul Fundației Culturale a Bucovinei pentru Critică literară și de artă (2015),
- premiul Filialei Iași a USR pentru monografii (2016).
„Prin plecarea Sabinei Fînaru la cele veșnice, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a pierdut o bună colegă, un om care a format oameni și un inspirat filolog.
Drum lin spre mai bine, dragă colegă! A venit momentul să stai la masă cu Eliade și Stănescu. Astfel de clipe fac parte din acea cruce a vieţii pe care o descoperim uneori tulburătoare…Chiar dacă rămânem fără cuvinte, să nu încetăm a ne ruga pentru sufletul ei, căci rugăciunea este singurul lucru ce are întotdeauna sens, pentru că VIAŢA nu se termină odată cu moartea…
Dumnezeu să o ierte şi să o odihnească în pace!”, transmite un comunicat de presă al Facultății de Litere și Științe ale Comunicării.
Lasa un raspuns